Enlaces accesibilidad
A Sant Boi

S'investiguen les causes de l'accident ferroviari

  • Els Mossos analitzen ambdues caixes negres i visualitzen les imatges de l'accident per esbrinar les causes
  • Des de primera hora, les tasques se centren a retirar el tren de mercaderies per alliberar una de les vies
  • Tots els ferits ja han sigut donats d'alta hospitalària

Per
Investiguen les causes al lloc de l'accident mentre treballen en remolcar els trens a Sant Boi

Les autoritats investiguen les causes de l'accident entre un tren de mercaderies i un de passatgers prop de l'estació de Sant Boi d'aquest dilluns a la tarda. El maquinista del tren de passatgers hi va perdut la vida i al voltant de 86 passatgers van resultar ferits, alguns que van haver de ser ingressats ja han rebut l'alta hospitalària.

Els Mossos d'Esquadra encarregats de la investigació analitzen la caixa negra dels dos trens i treballen en el visionament de les imatges exteriors i interiors de l'accident per a avançar en les possibles de les causes del fatal accident.

Sí que s'havien efectuat denúncies de l'estat general de la infraestructura a FGC, però no d'un punt en concret

"Un accident mai té una única causa, sempre és un cúmul de circumstàncies. Sí que s'havien efectuat denúncies de l'estat general de la infraestructura a FGC. De fet, aquest va ser motiu de vagues, però no es va fer cap denúncia per un punt concret", assegura el secretari de coordinació tècnica del sindicat SEMAF, Miguel Yunqura.

Aquestes primeres 24 hores són decisives pels investigadors, que prenen mostres i fan mesuraments. Les imatges dels drons i les comunicacions enregistrades per les caixes negres també serviran per encaixar les peces del trencaclosques. Des de Madrid s'han desplaçat dos membres del sindicat de maquinistes. Segons fons policials, totes les hipòtesis estan obertes.

De fet, Ferrocarrils de la Generalitat, que ha obert la seva pròpia investigació, nega que constin deficiències en aquest tram en concret. "No teníem cap indicació de què en aquell tram en concret... hi hagués cap element en contra, més enllà treballs manteniment", diu Marta Subirà, d'FGC.

Per això, no es podia circular a més 30 quilòmetres per hora. Precisament, el que hauran de corroborar els investigadors. També si el tren de mercaderies circulava amb excés de càrrega.

Des de l'empresa també neguen que l'origen de l'accident estigui en un canvi d’agulles. Segons alguns treballadors, el maquinista va frenar en veure que el comboi de mercaderies trontollava. Això hauria evitat una tragèdia major. L'home tenia 29 anys i treballava a l'empresa des del 2019.

Commoció per la mort del conductor

L'alcaldessa de Sant Boi, Lluïsa Moret, entrevistada al 'Cafè d'idees' de La2 i Radio 4 ha destacat que "mai havia passat res" en el punt de la via on es va produir l'accident ferroviari. L'edil ha mostrat la commoció de la localitat per la fatal notícia.

Moret assegura que des del consistori ja avaluen les mesures per evitar un altre accident ferroviari i que s'hauran de prendre des de Ferrocarrils de la Generalitat de Catalunya (FGC). Per una altra banda, els treballadors de l'empresa ferroviària han dedicat un minut de silenci a la mort del company que ha perdut la vida.

D'altres líders polítics també ja van expressar el seu condol a les víctimes de l'accident. Entre ells, el president del Govern, Pedro Sánchez, i el de la Generalitat, Pere Aragonès.

Els ferits ja tenen l'alta

De les 86 persones van resultar ferides, nou van haver de ser hospitalitzades i ja han sigut donats d'alta.

La presidenta de l'empresa pública, Marta Subirà, ha assegurat en una entrevista a 'RAC1' que els tècnics de l'empresa estan treballant perquè es reprengui el servei "el més aviat possible" i esperen que "pugui ser en les pròximes hores".

D'altra banda, la presidenta de Ferrocarrils ha afirmat que no els consten queixes de maquinistes per mal estat de les vies.

Transport alternatiu per carretera

L'accident ha afectat la circulació dels trens de la línia Llobregat - Anoia. Per això, la companyia ferroviària ha desplegat un transport alternatiu per carretera per connectar les estacions de Sant Boi i Molí Nou, ja que aquest tram continua tallat per les tasques de retirada dels dos trens.

Els passatgers han corregut per agafar els autobusos en aquest tram afectat, i la majoria s'han mostrat comprensius amb la situació.

Dues grues de grans dimensions s'han desplaçat fins al lloc de l'accident per retirar els dos trens xocats. Des de primera hora els operaris treballen per remolcar el comboi de mercaderies i així deixar una via lliure.