Arxivada l'euroordre d'extradició contra Valtònyc
- El Tribunal d’Apel·lació de Gant rebutja la petició d’entrega a Espanya per un delicte d’injúries o ofenses
- La Fiscalia decideix no recórrer posant fi al periple del raper mallorquí després que ja es descartés els delictes d’amenaces o enaltiment de terrorisme
- Josep Miquel Arenas assegura que és el moment de fer política, però també de “començar a viure”
Queda definitivament arxivada l'euroordre contra Valtònyc. La Fiscalia belga ha donat per bona la decisió del Tribunal d'Apel·lació de Gant rebutjant novament l'extradició del raper mallorquí Josep Miquel Arenas, àlies Valtònyc, per un delicte d'injúries o ofenses. Es tractava de l'únic delicte que quedava per valorar en aquest procés després que el mateix tribunal descartés els delictes d'amenaces, enaltiment del terrorisme i fins i tot el d’injúries a la Corona.
El Tribunal havia donat 3 dies a la Fiscalia perquè presentés recurs de cassació, però finalment ha comunicat la decisió de no fer-ho. La defensa de Valtònyc havia previst aquest mateix matí en conèixer la decisió judicial que es pogués donar el cas per tancat.
Josep Miquel Arenas espera que serveixi de precedent per altres casos i ja ha mostrat la seva voluntat de defensar-ho fent política.
El periple de Valtònyc
Valtònyc va ser detingut fa una dècada pel contingut de les lletres d'algunes de les seves cançons i condemnat el 2017 pels delictes d'enaltiment del terrorisme, calúmnies i injúries greus a la Corona i amenaces. En la sentència, l'Audiència Nacional va estimar que alguns dels temes compresos en els seus discos tenen un "indubtable contingut laudatori" de les organitzacions terroristes ETA i GRAPO, que justifiquen i inciten a la reiteració d'accions violentes.
El raper va fugir el 2018 a Bèlgica per evitar l'ingrés a presó a Espanya, on va ser condemnat a tres anys i mig. Arran de la seva fugida les autoritats espanyoles van dictar una ordre europea de detenció i entrega. El procés judicial arrenca el 2019 quan l'extradició del mallorquí va ser rebutjada per un jutjat de primera instància belga, una decisió que el Tribunal de Gant va confirmar el desembre de l'any passat. Al gener, el Tribunal de Cassació va ordenar reexaminar la qüestió dels insults al monarca.