Enlaces accesibilidad
'Bullying'

La difícil lluita contra l'assetjament escolar

  • La Generalitat calcula que al voltant d'un 40% de casos de violència en joves són per 'bullying'
  • Una unitat especialitzada creada fa un any atén 305 casos d'assetjament escolar
  • Els pares d'una noia de 15 anys que es va suïcidar fan campanya per implantar un protocol de prevenció més efectiu

Per
El 40% de les agressions són casos d'assetjament escolar

La Generalitat alerta que el 40% de les agressions als centres educatius es poden catalogar com a casos d'assetjament escolar. Malgrat l'existència de protocols per fer-hi front, la situació encara és complicada als centres. Moltes escoles i instituts no volen que transcendeixin els casos i fins i tot hi ha inspectors educatius que col·laboren a encobrir-los.

Les xarxes socials són un problema perquè si abans les agressions o els abusos passaven exclusivament a l'escola o de camí al centre, ara aquestes situacions poden passar a tota hora i a tot arreu i l'assetjament pot ser continu. A la majoria de casos, els menors afectats són incapaços de veure una sortida i a alguns els porta a situacións limit, com el Brian, que amb 12 anys va patir bullying.

Unitat especialitzada en situacions de violència

Per intentar combatre aquesta xacra, fa un any que funciona la Unitat de Suport a l'Alumnat en Situació de Violència, que depèn de la conselleria d'Educació i treballa per identificar i actuar davant situacions de violència que puguin patir els alumnes, tant dins com fora dels centres, acompanya a la víctima i investiga el cas.

Balanç d'un any d'atenció a l'alumnat

La unitat ofereix 3 vies de contacte perquè els alumnes puguin comunicar, denunciar o demanar assessorament si pateixen o detecten qualsevol situació de violència a l'entorn escolar o en un altre àmbit.

En aquest any la unitat especialitzada ha atès 843 casos, la majoria per violència masclista, maltractament però, sobretot, per assetjament escolar. El Departament identifica un total de 305 casos específics de 'bullying' entre alumnes. Els protocols no sempre funciones i, sovint, és el propi agredit qui ha de canviar d'escola, i en altres casos s'hi arriba tard.

Un any sense la Kira

La vida de la família de la Kira, una noia de 15 anys, va fer un tomb inesperat fa 12 mesos. Aquell dia, en comptes d'anar a l'institut Pare Manyanet, a 500 metres de casa, la Kira va pujar en ascensor fins a dalt i es va llançar al buit. Els cops contra les baranes en la caiguda encara ressonen al cap dels seus pares. Va quedar estesa al replà, on els pares la van trobar morta.

Un any sense la Kira

No saben quin va ser el detonant però diuen que ara estan segurs que la Kira es va treure la vida perquè feia anys que patia assetjament a l'escola. La família porta mesos acumulant indicis que permetin demostrar-ho. Un jutjat té un video de la Kira, de 6 mesos abans de la seva mort, en què explica com se sentia. El Síndic de Greuges també ha demanat que s'investigui un possible sexual que hauria patit la nena quan tenia 12 anys.

La versió de la Generalitat és més prudent. No descarta l'assetjament però no es vol pronunciar fins a conèixer l'informe que estan elaborant els Mossos d'Esquadra. El que sí ha constatat ja són les mancances de l'escola Pare Manyanet en l'activació del protocol i per això s'està fent una auditoria externa.

En quatre cursos, l'institut ha activat 8 vegades el protocol antibullying. Un alumne d'un altre centre seu també es va suicidar el 2019. En el cas de la Kira, l'institut ha negat des del principi rotundament cap tipus d'assetjament, i acusa els pares de difamar-los a les xarxes socials.