Enlaces accesibilidad
Rècords de fins a 38,5 ºC

Catalunya viu el dia més de més calor al maig

  • Diumenge es van batre rècords de temperatura màxima en un mes de maig a molts observatoris amb pics de 38,5 ºC a Castellbisbal i Anglès
  • L'Observatori Fabra de Barcelona, amb una màxima de 34,4 ºC, va registrar la temperatura més alta al maig en més de 100 anys

Per

Rècords de temperatura màxima del diumenge 22 de maig de 2022
Rècords de temperatura màxima del diumenge 22 de maig de 2022

Ha estat un cap de setmana insòlit pel que fa a calor, amb rècords de temperatura màxima en un mes de maig. Un episodi excepcional d’altes temperatures que diumenge 22 de maig va deixar rècords de calor al maig a molts indrets.

El dia més calorós al maig a Catalunya

Fins ara la temperatura més alta en un mes de maig a Catalunya era de 38,2 ºC a Vinebre (2012). Doncs bé, ahir es van superar a Castellbisbal o Anglès amb 38.5 ºC o a Baldomar i al Pantà de Siurana amb 38.4 ºC.

Més de 34 ºC al Fabra, rècord en més de 100 anys

L’Observatori Fabra de Barcelona va assolir els 34,4ºC, la temperatura més alta mai registrada durant el maig amb dades des de 1914, per tant des de fa més de cent anys. L’última vegada que el Fabra registrava 3 dies amb més de 30 ºC al maig va ser al 2001 (quan es va assolir l’anterior rècord), però llavors es va produir durant els últims dies del mes. Enguany aquet fet ha passat entre el 18 i el 22 de maig, 10 dies abans.

Calor insòlita, també a Lleida i Girona

També destaquem els rècords de calor al maig de l'aeroport de Girona (37,3ºC) i a Lleida (36,8ºC). Més enllà dels rècords, aquest episodi de temperatures extremes ha estat excepcional. Penseu que a Lleida ahir va fer tanta calor com un dia d’estiu, però a l'aeroport de Girona amb 37.3 ºC va fer més calor que durant els dies més càlids de l’estiu, i això ha passat un 22 de maig.

Episodis de calor a la primavera?

Un fenomen extrem que respon a aquesta nova realitat climàtica associada a l’escalfament del planeta. Per tant, cada cop seran més freqüents i com ha passat enguany arribaran abans, en plena primavera. Així ho relatava en aquesta entrevista ara fa uns dies, Javier Martín Vide, catedràtic de Geografia Física a la Universitat de Barcelona.