Enlaces accesibilidad
25% de castellà

Recta final per blindar el català a l'escola

Per
Recta final al Parlament per blindar el català a les aules

La reunió entre ERC, Junts, Comuns i PSC d'aquest dilluns sobre la nova llei de política lingüística a les escoles ha acabat sense acord. Els grups polítics asseguren que estan treballant per portar-lo endavant, però no s'ha presentat en el registre de la cambra catalana. Si es presentés aquest dimarts, podria anar al Ple del dimecres i podria ser votat el pròxim divendres.

Continuen les negociacions frenètiques entre els partits per fer una nova llei de política lingüística. Els terminis són justos perquè abans del 31 de maig hi hagi nova llei.

Nova llei de política lingüística gairebé enllestida | Laura Herrero

Segons fonts dels negociadors, hi ha acord perquè primin els criteris pedagògics per sobre dels percentatges. El PSC, però, és el menys optimista dels 4 implicats i reivindica l'acord del 24 març que preveia modificar la llei de política lingüística. Això està lluny de la postura de Junts, que va deixar enrere aquesta reforma i està negociant una nova llei que aposti per evitar posar quotes a les escoles.

Els partits treballen en una doble via. D'una banda, un decret, la manera més ràpida de sortir del pas i que es podria tombar en la legislatura vinent. I, de l'altra, un projecte de llei, que seria molt més difícil de recórrer i tombar-lo. Si tira endavant la llei, el govern aprovarà també el decret per reforçar el blindatge.

En paral·lel a les negociacions, però, el Govern ultima un decret llei molt més explícit en què sí que es rebutja frontalment parlar de percentatges. Una mesura que necessitaria el suport de la CUP per tirar endavant.

Pere Aragonès garanteix que el Govern treballa per "enfortir al màxim el consens lingüístic del país".

Comuns i ERC

Els comuns i ERC donen l'acord pràcticament per fet. Els comuns reclamen tancar-lo per dotar de "seguretat jurídica" el model d'immersió lingüística. Afirmen que amb un decret llei no n'hi ha prou, sinó que s'ha de fer per via parlamentària per donar la màxima cobertura jurídica i insten a la resta de forces polítiques a accelerar les negociacions.

La secretària general adjunta d'ERC, Marta Vilalta, ha demanat "un últim esforç" als grups parlamentaris amb els quals estan negociant els projectes legislatius. "Som optimistes", ha dit aquest dilluns en roda de premsa, però ha admès que encara estan "treballant contrarellotge per aconseguir aquest acord imprescindible".

Junts

L'eurodiputat de Junts per Catalunya i vicepresident del Consell per la República, Toni Comín, assegura que Junts estarà a l'acord a través d'un decret llei des del Govern per defensar la llengua catalana juntament amb ERC, soci de Govern. Sobre la negociació de la via parlamentària per a la reforma de la Llei de Política Lingüística, Comín considera que els dos partits del Govern català s'han posat d'acord, els Comuns "sembla que sí" i el suport que "està més en l'aire" és el del PSC i la CUP, però amb condicionants: "El consens a qualsevol preu no, l'objectiu no és el consens per si mateix en aquest cas és protegir la llengua, no una de les llengües".

PSC

El PSC ha insistit que l'acord inicial pel català "és vàlid": "Si no tira endavant, no és pels socialistes", ha expressat la viceprimera secretària d'Organització, Lluïsa Moret. Ha garantit que el seu grup té "tota la voluntat" per redreçar l'entesa, de la qual se'n va despenjar JxCat, però que no renunciaran als "elements essencials".

CUP

Carles Riera confirma la negativa de la CUP a sumar-se a l'acord. El diputat insisteix que "acaba amb la immersió lingüística". En una entrevista al Cafè d'idees amb Gemma Nierga argumenta que la proposta sobre la llengua a l'escola consagra la segregació per raó de llengua i dona pas a l'ús curricular del castellà. El secretari tercer de la Mesa del Parlament critica que el Govern, el PSC i els Comuns s'adeqüen a la sentència, incorporen la tesi principal i descarreguen la responsabilitat sobre els centres.

La importància del consens

La consellera d'Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural, Teresa Jordà, ha assegurat que s'acabarà signant un acord per la reforma de la Llei de Política Lingüística entre diversos partits polítics catalans: "Tot apunta que amb el PSC, En Comú Podem, Junts i ERC. Tant de bo també amb la CUP".

En una entrevista al 'Cafè d'idees' de La2 i Ràdio 4, Jordà ha defensat que és important "com més consens, millor" per tal de tirar endavant la normativa legal que volen impulsar per tal de blindar el català a les aules.