Enlaces accesibilidad
Congrés

El PP salva la nova llei de l'audiovisual tot i el no d'ERC

  • ERC i Bildu retiren el suport després que el PSOE hagi evitat canviar la definició de productors independents
  • Les productores més petites se senten amenaçades davant de les que depenen dels grans grups mediàtics
  • Netflix o HBO, amb seu fora d’Espanya, no hauran de dedicar un mínim del 6% a les llengües cooficials

Per
Les petites productores es mostren molestes amb la llei de l'audiovisual
Les petites productores es mostren molestes amb la llei de l'audiovisual

Llum verda a la nova llei de l'audiovisual al Congrés dels Diputats gràcies a l'abstenció del Partit Popular, que fins ara s’havia decantat sempre en contra. Finalment, qui sí que ha retirat el suport a la norma han estat ERC i EH Bildu. Tots dos grups creuen que a la norma no queden ben definits els productors independents, un col·lectiu que assegura que la llei no els beneficia.

Els socialistes van pactar amb PP i Ciutadans una esmena que obre el ventall de les productores que es consideren 'independents' per encabir-hi les que treballen pels grans grups mediàtics.

En perill les productores més petites

“Nomenar i definir té molta importància. D'una definició pot dependre'n l'economia d'una empresa”, recriminen les formacions independentistes. Tal com està redactat, l'article 110.1 d'aquesta llei podria suposar que aquelles productores dependents de cadenes privades o plataformes audiovisuals, siguin considerades independents si fan pel·lícules o series per altres cadenes o plataformes. És a dir, podrien rebre finançament que ara només es destina a productores que solen ser més petites de mida i de força publicitària.

Una ampliació de la definició que, segons els productors independents, no els protegeix, segons adverteix el president de PROA, la Federació de Productors Audiovisuals d'àmbit estatal. Durant el debat al Congrés,  Joan Maragall, d’ERC, ha retret precisament a l’executiu de Pedro Sánchez que la modificació afecta la futura producció de pel·lícules independents com la premiada Alcarràs.

Una llarga i complicada negociació

El Consell de Ministres va aprovar l'avantprojecte de llei el passat mes de novembre. Des de llavors, el camí no ha estat gens fàcil perquè s'han hagut de conjugar els interessos de les plataformes, productors, televisions tradicionals i formacions polítiques.

De fet, el text inclou finalment els acords entre l'executiu central amb Esquerra i el PNB per la producció de contingut en llengües cooficials i un fons econòmic per al doblatge al català de sèries de plataformes internacionals.

Ara la polèmica es troba en una esmena dels socialistes sobre els productors independents i les quotes femenines, el que ha acabat alterant la votació. El passat dijous l'executiu ja va poder tirar endavant el dictamen de la ponència del projecte de llei amb els vots dels partits de govern, els republicans i el PNB. Aleshores va tenir el rebuig de PP, VOX i Junts i l'abstenció d'EH Bildu i Ciutadans. Tot ha canviat a darrera hora.