Enlaces accesibilidad
Eufòria immobiliària

L'habitatge de segona mà torna als nivells de la bombolla

  • La signatura d'hipoteques es dispara un 24% el mes de març a Catalunya i s'assoleixen les xifres més altes de la darrera dècada
  • L'encariment de les hipoteques amenaça l'eufòria compradora del mercat immobiliari

Per
Es desferma l'interes comprador d'habitatge

El mercat immobiliari viu una eufòria compradora que feia molt que no es veia. El mateix sector reconeix que des de 2007, abans de l'esclat de la bombolla, que no es veia un interès per fer-se amb un pis de segona mà tan alt.

Les darreres dades de concessió d'hipoteques ho demostren. Al març es van enfilar un 13% respecte a fa un any a Catalunya i un 24% més que el febrer, que ja va ser un bon més. En total, es van concedir més de 7.500 hipoteques, la segona comunitat de l'Estat més activa, amb unes xifres que feia pràcticament una dècada que no es veien.

Es concentra al mercat de segona mà

Joan Company, president del Consell Català dels APIs de Catalunya, reconeix que "des del 2007, just abans que esclatés la bombolla immobiliària, no hi havia nombre compravendes tan important". De moment, els experts creuen que estem lluny d'aquella situació.

Ara bé, aquest interès comprador, a diferència de l'època de la bombolla té un perfil força marcat. La majoria d'operacions, 8 de cada 10, es concentren en el mercat de segona mà. "Hi ha poca obra nova perquè l'encariment de les primeres matèries fa que es construeixi poc". A banda, molts propietaris que llogaven els han posat a la venda perquè diuen que "no els surt a compte la limitació dels preus del lloguer", ens expliquen des del mateix sector.

Encariment dels interessos

L'eufòria compradora dels darrers mesos podria veure's frenada ben aviat. Més del 70% de les noves hipotèques que es concedeixen són a tipus fix, el més alt de la sèrie històrica. Una tendència que començarà a canviar amb l'encariment de les hipoteques fixes.

La signatura d'hipotèques es dispara a màxims d'11 anys | Climent Sabater

Molts bancs ja han començat a aplicar una pujada davant un euríbor que per primer cop en sis anys ha deixat la taxa negativa. Tot plegat respon a la imminent pujada dels tipus d'interès per part del BCE. Es dona per descomptat que podria haver-hi la primera pujada aquest juliol, i dues més abans d'acabar l'any seguint el camí dels Estats Units.

Això pot portar a molts compradors a canviar la seguretat del tipus fix, molt baix fins ara, al risc del variable, si el diferencial continua creixent, com reconeixia fa una setmana el conseller delegat de Caixabank, Gonzalo Gortazar.

I també està comportant l'aparició de nous productes, com la hipoteca mixta. Els deu primers anys amb tipus fix i els deu següents amb tipus variable, com ha explicat a Ràdio 4, el gerent de la Cambra de Propietat de Barcelona, Òscar Gorgues.

L'import mitjà de les hipoteques a Catalunya és de 165.000 euros, per sobre de la mitjana estatal.