El món rural exigeix més serveis i equilibri territorial
- Unió de Pagesos presenta un manifest a Pinós (Solsonès) en el marc de la campanya 'La pagesia diu prou'
- El sindicat demana mesures amb perspectiva de gènere per evitar l'èxode rural juvenil, especialment el femení
- El cas del Priorat: desenvolupament a partir del sector del vi
Unió de Pagesos ha presentat un manifest per exigir més serveis al món rural i garantir l'equilibri territorial. En un acte a Pinós, al Solsonès, han fet públic el comunicat 'Per viure dignament als pobles', on posen al punt de mira les necessitats especialment en l'atenció a la gent gran, als joves i relacionades amb la igualtat de gènere. Entre els punts que reclamen hi ha la necessitat de garantir atenció domiciliària a la gent gran al món rural, que no es tanquin escoles i que es promoguin escoles bressol públiques.
La concentració de Pinós s'ha fet en el marc de la campanya 'La pagesia diu prou' per denunciar "l'empitjorament" de les condicions de treball al camp i "l'estancament" de les polítiques adreçades a la pagesia.
Al manifest també exigeixen facilitats als emprenedors al món rural per donar oportunitats de feina, afavorir l’accés a l’habitatge amb lloguers assequibles, més transport públic, bona cobertura telefònica i fibra òptica, més dotacions de cossos de seguretat i ajudes específiques al teixit comercial dels pobles.
El sindicat subratlla que cal fomentar la perspectiva de gènere a la pagesia per generar canvis de rols i relacionals entre gèneres i per evitar l'èxode rural juvenil, especialment femení.
Segons Unió de Pagesos, del 2009 al 2020 s'han perdut 5.867 explotacions agràries a Catalunya. El sindicat assenyala l'envelliment dels actius agraris al país, amb el 40% dels caps d'explotació amb 65 anys o més.
L'exemple del Priorat
El Priorat és una de les tres comarques amb menys població de Catalunya i de les més envellides. Hi ha una manca evident d'infraestructures perquè per sota del llindar de 10.000 persones les localitats hi ha serveis i subvencions que queden fora del seu abast. Per contrarrestar-ho, s'ha desenvolupat una indústria que gira al voltant del sector del vitivinícola, amb feines ben qualificades.
La primera escola d'enologia es va crear a Falset, que també acull el Parc Tecnològic del Vi on s'hi fan investigacions. Des de l'any 1989 l'ecosistema d'empreses han crescut exponencialment i s'han multiplicat per 30. Ara bé, no a tots els sectors han prosperat igual de bé. Al de l'oli, falten recursos i costa trobar mà d'obra amb capacitat adients.
Dels 23 municipis que té la comarca del Priorat, més d'una vintena no arriben als 500 habitants.