Enlaces accesibilidad
Escalada dels preus

La benzina i l'alimentació tornen a disparar la inflació

Per
La inflació torna a empitjorar al maig fins el 8,7%

L'escalada dels preus provocada per l’encariment de les matèries primeres i l’energia arran de la crisi d’Ucraïna no es modera. Després que a l'abril la inflació baixés una mica, fins al 8,3%, al maig la taxa interanual ha tornat a pujar 4 dècimes. La dada avançada de maig se situa, de fet, en el nivell més alt des de 1986.

La inflació torna a escalar al maig | Climent Sabater

La causa d’aquest nou repunt són, una vegada més, l'encariment de la benzina i de l'alimentació, que han empès 8 dècimes els preus en el darrer mes, segons les dades que ha donat a conèixer l'Institut Nacional d'Estadística. El que més preocupa és la inflació subjacent, que exclou la volatilitat dels aliments no elaborats i els productes energètics, i que també ha augmentat cinc dècimes fins al 4,9%, la dada més alta des de l'octubre del 1995.

Pròrroga del pla de xoc

Una escalada que el Govern espera que es vagi moderant durant els mesos vinents, tot i que la ministra d'Indústria, Reyes Maroto, ha avançat des de Barcelona la intenció de prorrogar algunes de les mesures adoptades per pal·liar els efectes de la guerra sobre la inflació com els impostos que graven l’electricitat.

De moment, encara no hi ha indicis sobre la resta de mesures com la rebaixa dels 20 cèntims sobre la benzina i que ha servit de poc per reduir la factura. Pel que fa a la factura elèctrica, aquest dilluns els preus s'han tornat a enfilar per sobre dels 200 €/MWh. La Moncloa està pendent de poder aplicar la coneguda com a excepció ibèrica que hauria de permetre reduir a la meitat el preu del mix de gas. Fa pràcticament dos mesos que està pendent del vistiplau de Brussel·les definitiu.

La benzina frega màxims

La setmana passada, el preu mitjà de la gasolina a Espanya va tocar un nou màxim històric en situar-se en 1,94 euros per litre, assolint xifres inèdites per segona setmana consecutiva, mentre que el dièsel, malgrat baixar un 1,06%, fins als 1,867 euros el litre, va seguir marcant un preu més elevat que la mitjana de la Unió Europea (1,856 euros el litre).

No obstant això, els preus que paguen els consumidors al sortidor no assoleixen aquest rècord pel descompte obligatori de 20 cèntims que va aprovar el Govern, l'aplicació del qual està vigent des de l'1 d'abril. Malgrat això, l'escalada imparable dels carburants en les últimes setmanes s'ha 'menjat' gran part d'aquesta ajuda.

En canvi, Estadística assenyala que van baixar els preus de l'electricitat, enfront del repunt registrat el mateix mes de l'any passat.