Enlaces accesibilidad
Sense percentatges

El Govern aprova el decret sobre l'ús del castellà a l'escola

  • El decret deixa clar que no es podran aplicar paràmetres numèrics ni percentatges en l'ús de les llengües
  • Un cop publicat al DOGC, ja ha entrat en vigor, però no s'aplicarà fins al curs que ve
  • El CGE trigarà una setmana a dir si la llei pactada per ERC, PSC, Junts i Comuns s'ajusta a l'Estatut i la Constitució

Per
El Govern aprova el decret sobre l'ús del castellà a l'escola

El Govern català ha aprovat 'in extremis', en una reunió extraordinària, el decret llei amb què vol fer front a la sentència del 25% del castellà a les aules. Un cop publicat al DOGC, el decret ja ha entrat en vigor, però no s'aplicarà fins al curs que ve.

El decret no fixarà percentatges perquè el sistema educatiu treballa, cada vegada menys, amb un sistema d'assignatures.

Aquest, mira de blindar l'actual model d'escola catalana amb el català com a llengua vehicular. Els centres crearan els seus propis projectes educatius, que hauran de tenir en compte l'àmbit sociolingüístic de cada escola. S’haurà de "revisar i modificar", si s’escau, en funció del coneixement oral i escrit i de l’ús de les llengües que l’alumnat acrediti en les diferents etapes educatives. La revisió es farà mitjançant proves i avaluacions periòdiques, tant internes com externes, en períodes no superiors als dos anys.

També s'haurà de garantir que al final de l'etapa obligatòria els alumnes sàpiguen escriure i parlar tant català com castellà correctament. El Departament haurà de validar aquests projectes i serà el responsable legal. La Generalitat té la intenció que el curs vinent pugui començar amb aquests projectes revisats.

Els sindicats de mestres insisteixen a demanar al govern instruccions clares sobre l'ús de la llengua a les escoles. Diuen que, a falta de conèixer els detalls del decret llei, no se senten emparats contra les possibles conseqüències legals de la sentència del TSJC.

Afirmen que hi ha qüestions ambigües que necessiten concretar com la diferència pràctica entre llengua vehicular i llengua curricular.

Els mestres demanen instruccions clares sobre l'ús de la llengua | Lourdes Gata

Consell de Garanties

Mentrestant, la decisió de Vox, Ciutadans i PP de portar el text al Consell de Garanties Estatutàries ha fet descarrilar el calendari que tenia al cap el Govern. L'òrgan té 7 dies hàbils com a màxim per dictaminar sobre si la norma s'adequa a la Constitució i a l'Estatut.

El grup parlamentari de Cs també portarà el nou decret del català al Consell de Garanties Estatutàries (CGE). El seu president, Carlos Carrizosa, ha anunciat aquest dilluns a la tarda que el partit liberal prendrà la mateixa mesura que ja va adoptar la setmana passada.

Al Cafè d'Idees d'RTVE, Joan Garriga, de Vox, un dels partits que ha demanat empara a aquest òrgan, ha assegurat que ho han fet per posar bastons a les rodes.

Reaccions al decret

El decret, tot i que entra en vigor amb la seva publicació al DOG, s'ha de convalidar al Parlament en un període d'un mes. Els socialistes se sumen a la CUP i se'n despengen. Creuen que el decret "No dona compliment a la sentència i desafia els tribunals".

Així, Esquerra i Junts necessitaran el vot favorable, com a mínim, dels comuns. Aquests, entenen que el Govern posi en marxa un decret que blindi el català a les aules, però defensen que "la clau" és la nova proposició de llei pactada amb ERC, JxCat i PSC-Units.

La ministra d'Educació, Pilar Alegría, ha insistit que haurà de ser el Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC) qui determini si la resposta del Govern a la sentència del 25% en castellà a les escoles catalanes és "encertada, oportuna o correcta".

Alegría ha remarcat que no coneix el contingut del decret que aprovarà la Generalitat ni si aquest serà la resposta que traslladi al TSJC, però ha insistit que "les sentències fermes es compleixen". "No hi ha debat que valgui", ha dit. Alegría ha subratllat que el que vol el govern espanyol és que tots els estudiants "sàpiguen desenvolupar-se amb la mateixa fluïdesa" en català i castellà.