Enlaces accesibilidad
Reunió amb el COI

Catalunya, disposada a una candidatura en solitari pels Jocs d'hivern

  • La consellera de Presidència del Govern explica que si no hi arriben a un acord amb l'Aragó, Catalunya es presentarà en solitari
  • El vicepresident del Govern també defensa aquesta postura i recorda que inicialment era Catalunya qui plantejava la candidatura
  • Aragó demana al president del COE que faci "un pas enrere" i el titlla de "comissari" de Catalunya

Per
Catalunya, disposada a una candidatura en solitari pels Jocs d'hivern

Si no hi ha acord amb el govern de l'Aragó, Catalunya està disposada a presentar-se en solitari a la candidatura per la celebració dels Jocs Olímpics d'hivern 2030 als Pirineus. Així ho ha afirmat la consellera de Presidència del Govern, Laura Vilagrà, després d'una reunió informal amb el president del Comitè Olímpic Internacional, Tomas Bach. Vilagrà ha expressat la voluntat de “col·laborar” amb el govern de l’Aragó, però ha explicat que si no hi arriben a un acord, es presentarà en solitari. "Sempre hem dit que no volem perdre l'oportunitat de tenir Jocs", ha subratllat.

Blanco va obrir el passat dimarts la porta que Catalunya i l'Aragó competeixin per presentar una candidatura dels Jocs d'hivern en solitari si no s'aconsegueix tancar un acord. Així, Vilagrà ha dit que el que faran és "expressar la voluntat de Catalunya de tenir Jocs, de no renunciar-hi. Sempre hem afirmat que volíem una candidatura col·laborativa, però si no hi ha acord, Catalunya està disposada a estudiar alternatives". I ha recordat que des de 2010 es treballa en l'opció d'una candidatura en solitari.

El vicepresident del Govern, Jordi Puigneró, també ha defensat aquesta postura i ha recordat que inicialment era Catalunya qui plantejava la candidatura. "Si hem de tornar a aquest escenari, hi tornarem. I plantejarem una candidatura catalana com al principi. Cap problema", ha afegit. Puigneró també ha acusat el president de l'Aragó, Javier Lambán, d'actuar de manera "irresponsable" amb aquesta qüestió.

Aragó demana al president del COE que faci "un pas enrere"

El govern de l'Aragó, Javier Lambán, ha demanat fer "un pas enrere" al president del Comitè Olímpic Espanyol, Alejandro Blanco, ja que creu que actua com a "comissari polític" de Catalunya. Així ho ha dit la consellera aragonesa de Presidència i Relacions Institucionals, Mayte Pérez, després de la reunió del consell de l'executiu d'aquest dimecres.

A la trobada s'ha acordat per unanimitat instar al COE a fer un canvi d'interlocutor en les negociacions de la candidatura de Jocs d'hivern 2030. La també portaveu del govern aragonès assegura que Blanco "no ha jugat net" i és un "obstacle" per arribar a un acord sobre el projecte olímpic. Tot i això, ha assegurat que continuaran negociant i ha descartat que pensin a impulsar una candidatura en solitari.

El president del COI recolza el COE

El president del COE, Alejandro Blanco, ha contestat públicament després de la reunió amb el Comitè Olímpic Internacional i ha dit que amb aquesta qüestió "ja s'ha superat tot el que es pot mentir" i ha evitat fer declaracions sobre els Jocs. En aquest sentit, el president del COI, Thomas Bach, ha donat suport al del COE.

Bach ha remarcat que presentar una candidatura està "en mans" de Blanco i ha mostrat "confiança sense límits" en el president del COE. "És ell qui arreglarà tots aquests afers", ha dit Bach, preguntat pel conflicte en la negociació de la candidatura conjunta entre Catalunya i l'Aragó.