Enlaces accesibilidad
Greuge comparatiu

El dèficit inversor es converteix en un nou front de conflicte

  • Pere Aragonès reclama “una reversió immediata” de l’execució de les inversions a Catalunya
  • La ministra de Transports, Raquel Sánchez, defensa que el Govern està posant "tota la carn a la graella"
  • Tots dos es reuneixen durant 30 minuts i acorden abordar el tema a la propera Comissió d'Infraestructures

Per
El Govern augmenta el to pel dèficit inversor a Catalunya

El Govern incrementa el to pel dèficit en l’execució real de les inversions pressupostades. El president de la Generalitat, Pere Aragonès, reclama una "reversió immediata" de les dades que situen l’execució en només el 36% dels 2.068 milions l'inicialment previstos. Des de l’executiu espanyol la ministra de Transports, Raquel Sánchez, ha garantit que "s'està posant tota la carn a la graella" per accelerar les licitacions.

Tots dos s'han reunit en privat durant 30 minuts després de la inauguració de les noves oficines de Google a Barcelona a petició del mateix president català. A la trobada també hi havia el vicepresident i conseller de Territori, Jordi Puigneró, que aquest dimecres ha carregat durament contra l'Estat en assegurar que és un problema endèmic que només s'explica perquè "o són uns inútils o uns mentiders".

Raquel Sánchez es compromet a accelerar l'execució de les inversions | Climent Sabater

Durant la trobada Sánchez ha demanat evitar posar l'accent en els "greuges" respecte a Madrid, a més de defensar el compromís inversor de l'executiu de Pedro Sánchez. Les explicacions de la ministra de Transports que no han satisfet l'executiu català, segons fonts del mateix Govern. Aragonès s'ha limitat a dir: "És l'hora dels compliments i no de paraules". Això sí, s'han emplaçat a resoldre el tema a la propera Comissió de seguiment d'Infraestructures entre els dos governs.

Aragonès reclama una revisió immediata

Aragonès ha assegurat durant la inauguració del II Congrés de l'FP que les xifres suposen un “llast per la competitivitat del país” i ha reclamat una “reversió immediata” que suposi “un punt d'inflexió d'aquesta constant històrica".

El president català ha lamentat que “les dades de l'execució del Pressupost suposen un incompliment amb unes xifres absolutament inadmissibles”, i ha recordat que "un pressupost no és només una habilitació de despesa, un pressupost és també un compromís amb la ciutadania”. En aquest sentit, Aragonès ha denunciat que les dades "se sumen a una trajectòria història d'execució, sempre, per sota de la mitjana de l'Estat".

Raquel Sánchez referma el seu compromís

Precisament la ministra de Transports, Raquel Sánchez, ha volgut refermar des de Barcelona el compromís per reverir la situació i que “Catalunya no estigui per sota d’altres CCAA o de la mitjana” en l’execució de les inversions. Sánchez ha explicat que quan van entrar al Govern es van trobar molts projectes aturats i ara, en canvi, s’està “licitant més que mai”.

La titular de Transports insisteix que el primer trimestre del 2022 “hem licitat a Catalunya un 160% més del que s'havia licitat en el mateix període de l'any anterior”. Per tant, segons Sánchez “és esperable que el nivell d'execució es recuperi", i ha garantit que estan “posant tota la carn a la graella” al respecte.

Raquel Sánchez demana evitar "un relat només al voltant de les xifres"

Durant la inauguració del Saló Internacional de la Logística (SIL), Sánchez va voler precisament rebaixar la polèmica. "No podem fer un relat només al voltant de les xifres. Si s'expliquen aïlladament no transmeten la realitat de com estan avançant els projectes", advertia.

Catalunya se situa a la cua de l'execució de les inversions a l'Estat

Catalunya se situa a la cua de l'execució de les inversions a l'Estat Cambra de Comerç de Barcelona