Vox, PP i Ciutadans també portaran el decret del català a les aules al Consell de Garanties
- La maniobra del partit d'extrema dreta i Cs i PPC no paralitza el decret perquè ja està en vigor
- El ministre de la Presidència, Félix Bolaños, ha remarcat que la sentència del TSJC "s'ha de complir"
- Ana Losada, portaveu de Escuela de Todos, avança que demanaran noves mesures per fer "immediata" l'execució
Vox ha anunciat que portarà el decret del català a l'escola al Consell de Garanties Estatutàries (CGE). La decisió arriba just l'endemà que el grup d'extrema dreta assegurés que no aniria al CGE perquè, a parer seu, l'òrgan "no serveix de res". Segons fonts de Vox el canvi d'opinió és per "posar més traves a les trampes i incompliments" del Govern. Cs i PPC també tenen previst demanar dictamen a l'ens perquè es pronunciï sobre si el decret s'adequa a la Constitució i a l'Estatut. La maniobra dels tres grups no paralitza el decret, que ja està en vigor des de dilluns.
Cs ha denunciat Cambray a la Fiscalia per "coaccionar i amenaçar" els pares dels alumnes. El president de Cs al Parlament, Carlos Carrizosa, ha argumentat la denúncia contra el conseller d'Educació, per "perpetuar pràctiques mafioses de coacció i amenaces" contra els pares dels alumnes amb el decret del Govern sobre el català.
Paral·lelament, el ministre de la Presidència, Félix Bolaños, ha remarcat que la sentència del TSJC "s'ha de complir". "Les sentències no es discuteixen, es compleixen", ha subratllat en una entrevista a Onda Cero. Sobre el decret aprovat pel Govern ha apuntat que serà el tribunal qui decideixi si es dona execució a la sentència. Pel que fa a la llei pactada per PSC, ERC, Junts i comuns, Bolaños ha assegurat que es tracta d'un "pas endavant". "Per primera vegada a la història es parla del castellà al sistema educatiu català, com a llengua d'ensenyament i vehicular", ha assegurat. Bolaños també ha criticat que s'estigui utilitzant les llengües per crear "enfrontaments".
La realitat dels centres
Marc Hortal, director de l'Institut Pablo Ruiz Picasso Barcelona, sosté que el castellà és present en la realitat dels centres educatius. "El castellà té el seu paper. Falta el reconeixement formal", argumenta el responsable. En una entrevista al Cafè d'idees amb Gemma Nierga, assegura que la immersió lingüística "mai s'ha complert". "No ha deixat de ser un relat que ha anat molt bé per a uns i per a altres". En qualsevol cas, reconeix que ara se senten "una mica més tranquils" amb la normativa perquè "Educació assumeix la manera que tractem les llengües a l'escola".
Des d'un altre punt de vista, Ana Losada, portaveu de Escuela de Todos, avança que demanaran noves mesures per fer "immediata" l'execució de la sentència del 25% de castellà a l'escola. Creu que: "S'ha de donar solució per començar el curs amb totes les garanties que el castellà és també llengua vehicular".
La Plataforma per la Llengua i els sindicats USTEC, Intersindical i SEPC han presentat aquest dimarts un incident de nul·litat davant del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya per demanar que s'anul·li la sentència del 25% de castellà a les aules.
Basen el recurs en què el president de la sala contenciosa-administrativa del TSJC, formada per 25 magistrats, va decidir que ell mateix formaria part dels cinc magistrats del tribunal que va acordar la sentència. Tot i que reconeixen que el president ho va fer emparant-se en la llei creuen que aquest sistema vulnera la Constitució. A més, retreuen al Govern que no hagi explicat quina és la seva estratègia judicial per aturar la sentència i que ho faci sense les entitats educatives.