Junts per Catalunya obre una nova etapa
- La renúncia de Carles Puigdemont obre la porta a nous lideratges
- El tàndem format per Laura Borràs i Jordi Turull assumeix les regnes de la formació
- Queda pendent el debat ideològic, que es farà en una altra trobada al mes de juliol
La presidenta del Parlament, Laura Borràs, i l'exconseller Jordi Turull, agafen aquest dissabte les regnes de Junts en un gran acte a Argelers (França). Tots dos arriben a la cita amb un acord previ per repartir-se el poder a la cúpula del partit: ella com a presidenta, ell com a secretari general. Respectivament, substituiran a Carles Puigdemont i Jordi Sànchez al capdavant de la formació.
El nou full de ruta no es concretarà fins al juliol, però fonts de Junts avancen que el canvi busca "mantenir la transversalitat" i alhora "reactivar" el partit de cara a una segona part de la legislatura "en clau de confrontació". Votant la candidatura conjunta Borràs-Turull, el partit s'assegura la representació dels dos corrents a la direcció.
Fins ara les funcions de la presidència no eren executives, cosa que no agradava a Borràs. Tots dos asseguren públicament que els seus objectius són "clars i compartits" per afrontar el futur de la legislatura i les eleccions municipals de l'any vinent.
Jornada a Argelers
El Congrés Nacional de Junts començarà a mig matí amb la trobada d'uns 900 delegats del partit per nomenar la nova direcció. L'acte públic arrencarà cap a dos quarts d'una amb un discurs del secretari general sortint, Jordi Sànchez, seguit de Puigdemont. A les dues del migdia acabaran les votacions dels militants i s'anunciaran els resultats sobre la candidatura conjunta de Borràs i Turull.
A Junts donen per fet que la militància validarà el pacte, així que després de dinar l'exconseller farà el seu primer discurs com a secretari general i Borràs intervindrà al final per tancar el congrés, ja com a nova presidenta de Junts.
A part d'enaltir Borràs i Turull com a nous líders del partit, el congrés de Junts servirà perquè Puigdemont s'acomiadi de la militància com a líder de la formació, si bé es mantindrà com a referent de l'independentisme, apunten fonts de Junts. També hi haurà espai per reivindicar l'exili amb un discurs de l'exconseller Toni Comín i l'obertura interna del congrés per part de l'exconseller Lluís Puig.
A Argelers l'expresident Puigdemont escenificarà un pas al costat a Junts, la formació que va fundar el 2020 quan va trencar amb el PDECat. I també és el final del mandat de Jordi Sánchez com a secretari general del partit. De tota manera, ni un ni l'altre desapareixeran de l'escena política catalana, i seguiran treballant per la independència des de les institucions o des d'entitats de la societat civil
Nova direcció consensuada i amb deures per fer
El pacte al qual van arribar fa unes setmanes Laura Borràs i Jordi Turull per evitar anar a un congrés de confrontació inclou també un repartiment de cadires a la cúpula del partit, que tindrà quatre vicepresidències per a Josep Rius, Francesc de Dalmases, Aurora Madaula i Anna Erra. David Torrent serà el secretari d'organització i Teresa Pallarès, secretària de finances.
Per a l'executiva han proposat figures que representen les diferents sensibilitats del partit. Els noms més destacats són els de Jaume Alonso Cuevillas, Damià Calvet, Joan Canadell, Violant Cervera, Gemma Geis, Jaume Giró, Marta Madrenas, Toni Morral, Míriam Nogueras i Miquel Samper.
El que quedarà pendent és la definició de caire ideològic i l'estratègia a seguir de cara al nou cicle electoral que començarà l'any vinent amb les eleccions municipals. Això es farà en un altre congrés, en què es debatran les ponències política i organitzativa, a celebrar el 15 i 16 de juliol.
Malgrat això, els discursos d'aquest cap de setmana de Borràs i Turull ja apuntaran alguns trets fonamentals de la nova línia en qüestions com la manera d'afrontar la segona part de la legislatura, que fonts de Junts diuen que serà en "clau de confrontació".