Enlaces accesibilidad
Relleu

Borràs i Turull assumeixen la direcció de Junts per Catalunya

  • La militància avala tota l'executiva proposada per la nova presidenta i el nou secretari general
  • Puigdemont s'acomiada del lideratge del partit amb crítiques molt dures contra el govern espanyol

Per
Puigdemont cedeix el testimoni a Borràs i Turull

Laura Borràs és la nova presidenta de Junts per Catalunya i Jordi Turull el nou secretari general de la formació. La militància del partit ha validat la seva candidatura conjunta i la resta de càrrecs pactats per a la nova executiva. Amb 1.854 vots (92%), l'exconseller ha obtingut més suports que la presidenta del Parlament, que n'ha rebut 1.776 (78,5%).

Borràs i Turull van pactar repartir-se el poder a la cúpula del partit en peu d'igualtat, a diferència de l'etapa presidida per Carles Puigdemont i amb Jordi Sànchez a la secretaria general. Segons l'acord anunciat al maig, Borràs tindrà el mateix pes executiu que Turull. Es dona la circumstància que Anna Erra ha aconseguit més vots per ser vicepresidenta de Junts, 1.791 vots, que no pas Borràs per ser presidenta de la formació.

Les bases han validat la resta de càrrecs a la cúpula del partit que s'havien pactat. Han donat el vistiplau a les quatre vicepresidències proposades: la ja citada d'Erra (1.791 vots), Josep Rius (1.676), Francesc de Dalmases (1.419) i Aurora Madaula (919). Igualment, David Torrent, que ha aconseguit 918 vots, serà el secretari d'organització del partit i Teresa Pallarès, que en té 1.532, la secretària de finances.

El conseller d'Economia, Jaume Giró (1.648), la diputada al Congrés, Míriam Nogueras (1.637), l'alcaldessa de Girona, Marta Madrenas (1.614), i la consellera d'Universitats, Gemma Geis (1.564), han estat les figures més votades a l'executiva. Les bases han donat llum verda a la resta de candidats per ser vocals per aquest ordre de suports: Mònica Sales, David Saldoni, Violant Cervera, Damià Calvet, Joan Canadell, Jaume Alonso Cuevillas, Aleix Sarri, Salvador Verges, Glòria Freixa, Jordi Fàbrega, Montserrat Girbau, Antoni Morral, Cristina Casol, Miquel Sàmper, Montserrat Caupena i Ester Vallès.

L'adeu de Puigdemont

Amb el permís dels nous líders del partit, el protagonista del dia ha estat l'expresident de la Generalitat, Carles Puigdemont, que ha aprofitat el seu últim discurs com a president de Junts per Catalunya per recriminar al govern espanyol la diferència entre l'execució d'inversions a Catalunya i Madrid. "Un 36% i un 184%. Collons! Ja està bé", s'ha queixat.

"Mentre se'ns reconegui per allò que ens van votar anirem bé i per molts anys", ha dit el gironí davant d'uns 950 delegats del partit congregats a Argelers per escollir la nova executiva.

Sense ficar-se en els detalls del nou full de ruta que hauran de configurar Borràs i Turull, l'expresident els ha demanat que mantinguin "el mateix projecte amb el mateix propòsit pel qual va ser fundat". "Enmig de tantes confusions, renúncies i desànims a Junts se'ns ha de poder reconèixer estiguem al govern o a l'oposició", ha alertat. Així, Puigdemont no s'ha mullat sobre el futur de l'acord de govern de Junts amb ERC, però ha defensat que el partit ha de ser "útil" per assolir la independència.

Puigdemont ha reiterat diverses vegades que no desapareixerà de l'escena política catalana. Seguirà sent el cap visible del partit al Parlament Europeu i continuarà al capdavant del Consell per la República, la plataforma independentista de l'exili.

Nova etapa amb Borràs i Turull

En el seu primer discurs com a presidenta de Junts, Laura Borràs, ha defensat que el partit ha de ser "més ambiciós nacionalment" al Govern. "Cal governar amb una visió independentista (...) governar no ha de ser la finalitat, sinó un mitjà per aconseguir un país millor i això és un país sobirà".

Després de ser escollida per rellevar Carles Puigdemont amb menys suports dels que ha obtingut el nou secretari general, Jordi Turull,  Borràs ha avisat que Junts "només" serà "un partit fort" si tots reconeixen la seva "diversitat". "Volem ser un país que escolta la militància, la gent i el país", ha remarcat.

Pel que fa a Turull, ha fet una crida a "posar la directa" i a assolir la independència de Catalunya sense "més excuses". "Aquesta vegada l'objectiu és independència o independència. Del referèndum o referèndum a independència o independència", ha assegurat després de ser escollit per al càrrec que tindrà més poder a nivell intern.

Turull ha emplaçat la seva formació a "situar en el temps el nou objectiu i tornar-lo a fer traçable" com es va fer amb la consulta de l'1 d'octubre de 2017. "És el que toca després de cinc anys", ha afirmat. En aquest temps, ha dit, el sobiranisme ha fet "tones d'autocrítica, inclús en excés", per la qual cosa ha apel·lat a "l'autoestima d'un país que va guanyar l'Estat".

Amb l'elecció aquest cap de setmana de la nova cúpula directiva, Junts per Catalunya només ha complert una part del seu procés de renovació per afrontar amb garanties el pròxim cicle electoral. Queda pendent fixar el corpus ideològic i l'estratègia política. Aquest full de ruta es concretarà al congrés del 15 i 16 de juliol a la Farga de l'Hospitalet.