Enlaces accesibilidad
Una sola Terra

Dia del Medi Ambient: gestos quotidians i iniciatives per protegir el planeta

  • El Dia Mundial del Medi Ambient és una iniciativa de l'ONU i es commemora arreu del món des de fa més de 40 anys
  • Les iniciatives quotidianes de cada dia són les que ens ajuden a tenir cura del planeta, la nostra llar, i l'única que tenim
  • A l'arxiu de TVE Catalunya comptem amb molt material mediambiental i us en destaquem només una petita part

Per
El Pedraforca vist des de Gisclareny, muntanya amb dues carenes i una de les més emblemàtiques de Catalunya, al Parc Natural del Cadí-Moixeró
El Pedraforca vist des de Gisclareny, muntanya amb dues carenes i una de les més emblemàtiques de Catalunya, al Parc Natural del Cadí-Moixeró

El Dia Mundial del Medi Ambient és una iniciativa de les Nacions Unides que es commemora arreu del món des de fa més de 40 anys. Cada 5 de juny recordem que ens cal tenir cura del planeta i dels seus recursos naturals. Conscienciar la societat és un dels objectius de les principals institucions de cada país com també dels mitjans comunicació.

La consigna d'enguany ens recorda que tenim 'Una sola Terra'. Necessitem viure de manera sostenible, en harmonia amb la natura. A més, hem d'aconseguir grans canvis, tant per poítiques dels estats com per les petites eleccions quotidianes que ens portin a estils de vida més nets i ecològics.

Divulgar les solucions, proposar reptes

Des dels seus inicis, TVE Catalunya ha mirat els paisatges, les muntanyes, els boscos i les costes del país, la realitat de les persones que hi viuen i de les que en viuen. La pagesia, la ramaderia i la pesca formen una part molt important de l'economia catalana. I el medi ambient ha passat per èpoques pitjors que les actuals, quan veiem peixos, ocells i fins i tot llúdrigues a rius anys enrera tan contaminats com el Besòs. Ser actiu a favor de la natura sempre dona bons resultats.

Al camp, ja se sap que no es pot matar tot el que és viu. Els pesticides agressius maten insectes que imprescindibles per a la natura. És el que passa quan floreix la colza, i deixa el seu groc intens arreu del país: el control de les plagues mai no ha de malmetre el medi ambient.

Els camps daurats que deixa la colza

Una altra iniciativa amb gran impacte és la proposada, pel que fa a la pesca, per la Generalitat i els biòlegs de la Universitat de Barcelona. Es van unir per crear un protocòl per detectar i regular l'anomenada pesca fantasma. Es tracta de recuperar els d'arts de pesca abandonats o perduts, que continuen pescant sense que ningú en tregui profit. Un fet que perjudica l'economia i sobretot el medi ambient, ja que aquestes xarxes malmeten el fons marí.

La investigació de les institucions per poder regular la "pesca fantasma"

Tradicionalment, i gràcies al nostre clima privilegiat, el temps d'esbarjo de molts catalans es desenvolupa a l'aire lliure: escalada, senderisme, ornitologia, acampada o activitats al mar. Catalunya compta amb una àmplia la xarxa d'espais naturals protegits, vint indrets que de nord a sud i d'est a oest es un goig poder conèixer. A més, un és sota el mar: la Reserva Natural Integral de les Illes Medes, un santuari marí protegit per llei.

La contaminació, el que més preocupa

Recordeu quan es preocupava tant la capa d'ozó? A TVE Catalunya vam tractar el tema en un intens episodi de 'Debat 2': voliem saber com afecta el planeta i la salut de les persones. Ara ja no s'en parla tant, però les emissions d'efecte hivernacle i el CO2 que llancem a l'atmosfera continuen a nivells mot alts a Catalunya, sobretot a l'àrea metropolitana de Barcelona.

L'actualitat va aparèixer en fums i recursos pel transport a un altre debat: el programa 'Obrim Fil' va tractar en profunditat com afecten als ciutadans les restriccions aplicades amb l'entrada en vigor de la Zona de Baixes Emissions (ZBE).

Obrim Fil - Debat sobre la mobilitat i la ZBE

La gran proposta de l'economia circular

No llençar les coses que es poden reutilitzar és una bona manera de protegir el medi ambient. Al programa 'La Metro vam descobrir com amb d'enginy podem aprendre a arreglar un aparell i no pas comprar-ne un de nou. Estalvi, menys residus i sobretot, eficiència en l'ús dels objectes.

Coneixem una iniciativa d¿economia circular del Baix Llobregat. el taller de Solidança, on miren d'aprofitar els residus, donant una segona vida a electrodomèstics i els aparells elèctrics i i alhora creen llocs de treball

Un altre gran pilar d'aquesta nova economia és optimitzar l'energia. A l'espai 'Tinc una idea' ens van mostrar quatre casos molt diversos d’economia circular: els Encants de Barcelona, una empresa del sector sanitari, una fundació que recupera ordinadors i un celler.

La necessitat va fer que els nostres avis se les haguessin d'empescar. Ara, tornen a estar de moda per l'estalvi de recursos que comporten, gestos d'antuvi com la compra a granel. Així ens ho explica Martina Klein a la sèrie 'Planeta R': reduim la petjada ecològica del cistell de la compra si comprem productes sense envassar o embolicar. Com sempre, la inicitiva ciutadana és un valor afegit a la lluita per la coservació de la natura.

Els racons més verds, prop de casa

Ara que celebrem aquest 5 de juny el Dia Mundial del Medi Ambient, us apropem a les sèries que TVE ha dedicat a la natura. Racons de verd va ser la primera sèrie emesa en la televisió en català sobre els parcs naturals de Catalunya, digirida per un dels pioners en divulgació de la natura en aquest mitjà, Jaume Sanyé.

Capítols que ens proposen conèixer la flora i la fauna que tenim més a la vora i de la qual a voltes en sabem poc. Aquest recorregut també mostra l'activitat per a conservar aquests espais.

De la consciència ecològica que hem de tenir cadascún de nosaltres ens en va parlar una altra sèrie de TVE Catalunya: 'Terra verda'. Ja no es tracta de mirar i donar suport als professionals, sinó de protegir el nostre entorn des del dia a dia, a casa, el temps d'oci o a la feina.

Acabem amb les paraules del científic d'Oriol Mitjà sobre la investigació: guardonat amb el Premi Princep de Girona, Mitjà lluita per la salut dels infants perquè investiga malalties tropicals que els afecten. Diu que la investigació -i per tant el seu finançament- són imprescindibles per a guarir els nens i els adults i també per a protegir i conservar el medi ambient.

El Debat de La 1 - Oriol Mitjà: la recerca millora la salut i el medi