Enlaces accesibilidad
Arquitectura

Bloc 6x6, el primer edifici de fusta construït a Girona

  • El Bloc 6x6, dissenyat pels Arquitectes Bosch Capdeferro, consta de 35 habitatges de 70 m2
  • El projecte és un dels guanyadors dels Premis d’Arquitectura de les comarques de Girona 2022
  • Pots veure el reportatge de ‘Punts de vista’ al canal de YouTube de RTVE Catalunya

Per
Interior d'un dels habitatges del Bloc 6x6, dissenyat pels Arquitectes Bosch Capdeferro
Interior d'un dels habitatges del Bloc 6x6, dissenyat pels Arquitectes Bosch Capdeferro

La ciutat de Girona ja té el seu primer edifici construït íntegrament amb una estructura fusta! Dissenyat per Arquitectes Bosch Capdeferro, el ‘Bloc 6x6’ consta de 35 habitatges de 70 m². Sabies que el projecte és un dels guanyadors dels Premis d’Arquitectura de les comarques de Girona 2022?

A ‘Punts de vista’, l’arquitecta Núria Moliner detalla les característiques d’aquest edifici innovador i sostenible. Disposa de diversos sistemes naturals i tecnològics que garanteixen que el bloc de pisos sigui eficient energèticament. Tots els habitatges donen a la façana sud i a la nord el que suposa molta il·luminació i ventilació creuada. Maria Cisternes, veïna del 'Bloc 6x6' i arquitecta, destaca el bon aïllament tèrmic i acústic de l’edifici: “No sentir mai als veïns, això és un autèntic luxe.”

Balcó exterior que connecta les entrades dels pisos del Bloc 6x6

Balcó exterior que connecta les entrades dels pisos del Bloc 6x6 RTVE Catalunya

Segons explica Núria Moliner, a la façana nord s’ha creat un passadís exterior que dona accés als pisos: “com si fos un balcó llarguíssim compartit on vaig trobant la porta de cada pis”. També s’han instal·lat unes galeries inspirades en les dels edificis que donen al riu Onyar de Girona. “En aquest cas les galeries al sud el que fan és captar els rajos del sol, generar com un sol condensat que puja la temperatura sobretot quan fa falta a l'hivern. A l'estiu ho tapen amb persianes i es converteix com una espècie de pèrgola, de balcó protegit del sol”, apunta l’arquitecta.

“Aquests espais de galeria en el fons també s'incorporen a l'habitatge. En tinc coses, les nenes treuen la cuineta i fan botiguetes a l'estiu i, per tant, la superfície útil de l'habitatge és més que el que queda entre les quatre parets”, assegura Maria Cisternes.

Distribució flexible

No hi ha rebedor ni passadís i les sis habitacions tenen exactament la mateixa mida

En un pis convencional, una superfície de 70 m² segurament tindria un dormitori de matrimoni de grans dimensions, dos banys, una cuina i dues habitacions petites. Tanmateix, el 'Bloc 6x6' trenca amb aquesta distribució. Són habitatges molt flexibles i versàtils que treuen el màxim profit als metres quadrats. No hi ha rebedor ni passadís i les sis habitacions tenen exactament la mateixa mida.

Cuina d'un dels habitatges del Bloc 6x6, dissenyat pels Arquitectes Bosch Capdeferro

Cuina d'un dels habitatges del Bloc 6x6, dissenyat pels Arquitectes Bosch Capdeferro RTVE Catalunya

Aquests espais no tenen cap ús preestablert sinó que es pot adaptar segons les necessitats dels residents. “A l'hivern fas unes activitats a la cara sud. A l'estiu potser et passes més al cantó nord i això et dona moltíssimes possibilitats amb uns espais que tenen bona mida per adaptar-hi tota mena de mobles”, destaca la veïna.

Les habitacions no estan tancades amb parets i porta sinó que estan obertes a la cantonada. “Al vèrtex hi ha una porta corredissa de fusta molt gran. Si vols, pots deixar totes les habitacions connectades entre si (...) Tens sensació d'espai clar, ventiles bé i t'arriba llum a tot arreu.”, diu Núria Moliner.

Serà el ‘Bloc 6x6’ el model a seguir per construir edificis d'habitatges en un futur? Les arquitectes Núria Moliner i Maria Cisternes creuen que aquest és el camí que s’ha de seguir.