Enlaces accesibilidad
IPC

La inflació tampoc es frena al maig

Per
Els aliments segueixen sent els productes que més s'encariexen al maig
Els aliments segueixen sent els productes que més s'encariexen al maig

Les mesures del Govern per intentar frenar la inflació tampoc van donar resultat al maig. A Catalunya els preus van escalar dues dècimes més i ja s’enfila fins al 8,2% interanual, segons les dades de l’INE. Hi han influït, novament, l’encariment dels carburants i dels aliments que assoleixen xifres rècord del 9,5%, la més alta en tres dècades, en el primer cas i de fins al 14,8% en el dels transports. La inflació catalana, això sí, se situa ja 5 dècimes per sota de la mitjana estatal, que ja està en el 8,7%.

Un context d'alta inflació que també està portant a moltes marques a optar per nous fenòmens, com la reduflació, una estratègia que implica mantenir el preu d'un producte però reduir la quantitat.

Davant d'aquesta situació, el BCE ha decidit pujar els tipus d'interès per primera vegada en 11 anys. Una decisió que tindrà un impacte directe en frenar el consum, i en especial les hipoteques. De retruc també ha tornat a fer escalar als 120 punts la prima de risc del deute espanyol, el nivell més alt des de 2020. Els experts que l'escalada de tipus podria arribar al 4,5% com no es veia des d'abans de l'esclat de la crisi financera.

Transports i aliments, els que més repunten

El preu dels carburants continua sent un dels principals responsables de l'alça de la inflació al maig, que s'aprecia a través de l'índex del transport, que a Catalunya va pujar 2,9 punts. L'escalada que ve des de lluny. La gasolina ha assolit un nou màxim històric després de sis setmanes seguides pujant i ja s'ha menjat tot el descompte aplicat pel Govern des de maig i ara costa un 24% més omplir el dipòsit del cotxe que fa un any.

El grup dels aliments i begudes no alcohòliques tampoc dona un respir i al maig augmenta a Catalunya un 1%. Oli, pasta, farina, cereals i ous, són és que més s'han encarit. Els paguem ja un 30% per sobre que fa un any. Si ho comparem amb l'abril, el que més s'han disparat són les fruites, mentre que baixen llegums i hortalisses. L'índex del vestit i el calçat ha registrat l'increment més gran de preus d'aquest mes amb una pujada del 3,4%, la qual cosa eleva la taxa anual al 3,5%.

Per la seva banda, la inflació subjacent, la que no té en compte ni energia ni aliments frescos, es dispara cinc dècimes, fins al 4,9 %, la taxa més alta des de 1995. Els sindicats segueixen exigint pujades salarials per assegurar el poder adquisitiu de les famílies davant la inflació i adverteixen que la pujada dels preus "és més preocupant del que es pensava en un primer moment".

Torna la marca blanca

El grup d'hotels, cafès i restaurants augmenta un 0,7% fins al 5,5%, l'escalada més gran en 21 anys. En canvi, el d'oci i cultura disminueix un 1% fins a arribar a una taxa anual del 2,4% per la baixada dels preus dels paquets turístics. L'indicador dels preus de l'habitatge ha retrocedit molt lleugerament, en 0,7 punts, pel descens dels preus de l'electricitat, encara que continua pressionant forta a l'alça al conjunt dels preus, ja que s'ha encarit un 30% en el darrer any.

L'increment dels preus els darrers mesos porta moltes famílies a modificar el seu consum i també a pensar dues vegades en la seva cistella de la compra. Això porta que els productes de marca blanca tornin a ser majoritaris a la cistella de la compra. Segons un darrer estudi de l'escola de negocis EAE, el consum de la marca blanca puja gairebé set punts els darrers anys. La ciutadania concep que aquest tipus de producte és fins a un 30% més econòmic.

Pujada de tipus d'interès

Per intentar controlar aquesta inflació desbocada a tota Europa, el BCE ha decidit moure fitxa a partir de juliol i pujar els tipus d'interès un 0,25% en una decisió inèdita en la darrera dècada. El catedràtic d'Economia de l'URL i professor d'ESADE, Francesc Xavier Mena, ha anticipat en una entrevista al Cafè d'idees amb Gemma Nierga, que ara els mercats internacionals no compraran el deute públic dels estats al 0%. I preveu que els tipus d'interès de les hipoteques podrien pujar fins al 4,5% "si anem a remolc dels esdeveniments". Assenyala que fa molt de temps que l'economia ha viscut "en una festa": "O això es talla o anirem al penya-segat", afegeix.

Francesc Xavier Mena: "Està plovent sobre mullat"