Enlaces accesibilidad
Onada de calor

Protecció Civil fa una crida a protegir-se de les altes temperatures

  • La primera onada de calor de l'any deixarà registres que poden arribar als 40 graus a les comarques de l'interior
  • Des de l'any 1981 que Catalunya no patia una onada de calor tan prematura, segons l'AEMET
  • Es recomana evitar l'exposició al sol a les hores més caluroses, ventilar els espais interiors i beure aigua sovint

Per
Les temperatures s'enfilen per sobre dels 35 graus

L'Agència Estatal de Meteorologia ha posat Catalunya en nivell groc d'alerta perquè estima que les temperatures màximes de dilluns a dimecres rondin els 36 i 37 graus, i en alguns punts de l'interior el termòmetre s'enfili fins als 40 graus. De fet, l'augment de temperatures ja es nota, sobretot a Ponent, després d'un cap de setmana amb més de 38 graus.

Protecció Civil ha activat l'alerta del pla Procicat per onada de calor a comarques de Ponent. La previsió és que dilluns les àrees més afectades per les temperatures extremes siguin les comarques del Segrià, el Pla d'Urgell i la Noguera, mentre que dimarts el camp s'ampliarà a les comarques de l'Urgell, Segarra i Garrigues.

Protecció Civil demana precaució per l'onada de calor | Joana Sendra

Protecció Civil demana precaució

Protecció Civil fa tot un seguit de recomanacions per evitar els efectes adversos i combatre la intensa calor que es preveu aquests dies:

  • Cal hidratar-se molt sovint. Beure força aigua i evitar beure alcohol i fer àpats copiosos.
  • Evitar sortir al carrer en les hores de màxima insolació i, per tant, tasques com anar a comprar, s'han de realitzar preferentment en les primeres hores del matí o a la tarda quan el sol ja declina.
  • Convé que les persones que treballin a l’aire lliure duguin el cap cobert amb una gorra i beguin més aigua de l’habitual.
  • Igualment, és molt recomanable que si se surt a fer esport com córrer o anar en bicicleta, es faci a les hores de menys calor, a primera hora del matí o al vespre.
  • Les persones amb malalties cròniques, mainada i gent gran són els qui més pateixen els efectes de la calor severa. En conseqüència són les persones que s'han d'hidratar més sovint. Cal tenir en compte que els infants i les persones grans no tenen sensació de set encara que s’estiguin deshidratant.
  • Si no es disposa de ventilador o aire condicionat a casa, una bona solució és passar al menys un parell d’hores en un indret com un centre comercial o un equipament públic com una biblioteca on hi hagi aire condicionat.
  • Es recomana especialment visitar un cop al dia, en la mesura del possible, familiars o persones grans que viuen soles per assegurar-se que s’hidraten i segueixen els consells davant les temperatures elevades.
  • Si es té mascota, no s'ha d'oblidar que els animals també ho passen malament. Pensar en el seu benestar és treure'l a passejar en les hores més fresques, garantir que durant tot el dia disposi d'aigua a l’abast i que pugui estar a l’ombra.

Piscines privades obertes

Davant l'arribada d'aquesta onada de calor, la majoria de les urbanitzacions i comunitats de veïns obriran les seves piscines, espais recomanats per a combatre les altes temperatures. Els experts alerten, però, que també en aquests espais cal prendre precaucions, i vigilar especialment els més petits per evitar-ne els ofegaments.

Els experts demanen precaució a les piscines amb l'arribada de la calor | Maria Huguet

A Lleida, les piscines municipals romandran tancades i l'ajuntament estudiarà si es poden obrir abans que arribi l'estiu. Segons ha afirmat l'alcalde, per fer-ho cal tenir persones a les taquilles i socorristes i "malauradament" la tramitació de l'administració no permet reaccionar d'un dia per un altre.

Alerta per risc d'incendi

Fins d'aquí a un parell de setmanes no entrarem oficialment a l'estiu però les condicions meteorològiques des de principis de maig són més pròpies de l'estiu que no pas de la primavera. La manca de precipitacions durant el mes de maig i aquests primers dies de juny ha deixat el terreny molt sec i en situació de vulnerabilitat davant de possibles incendis.

El cos d'Agents Rurals fa una crida a extremar la precaució pel risc d'incendi. Una crida dirigida especialment als pagesos que aquesta època de l'any seguen el blat, una activitat molt perillosa quan l'ambient és tan sec. Els agents rurals i les agrupacions de defensa forestal es despleguen pel territori per a informar i recordar els pagesos que han de dur extintors o motxilles d'aigua a les màquines, i que si les condicions climàtiques són extremes, cosa que passa quan s'activa el nivell 3 del pla Alfa, han d'aturar completament l'activitat a les hores més caluroses del dia, és a dir, entre les 2 i les 5 de la tarda.

Com que no es preveuen grans canvis en les pròximes setmanes, està previst que el dispositiu de prevenció es mantingui actiu en sis comarques de Lleida fins al 31 de juliol.

Perill de sequera abans d'arribar a l'estiu

Encara és d'hora per parlar d'una situació de sequera extrema però estem a les portes de l'estiu, una estació que habitualment al Mediterrani és molt seca, i per tant el que no hagi plogut a la primavera difícilment es recuperarà en els pròxims mesos. Al març i a l'abril les precipitacions van permetre una certa millora de la situació dels embassaments però avui l'estat dels pantans de les conques internes de Catalunya és força més precària que la de fa un any per afrontar els mesos tradicionalment més secs i calurosos de l'any.

De fet, les reserves d'aigua als embassaments amb més capacitat (Susqueda, Sau i La Baells) no passen del 64%, quan a principis de juny de 2021 tots superaven el 90%. La pitjor situació és la dels pantans de Siurana i Riudecanyes, que disposen d'unes reserves del 32% i el 21% respectivament.

Als embassaments que depenen de la Confederació Hidrogràfica de l'Ebre la situació és millor en general però els dos pantans amb més capacitat (Canelles i Rialb) estan per sota del 50% i les seves reserves d'aigua pràcticament són la meitat que les de l'any passat.

La calor del maig afecta el cereal de secà

La calor extrema i completament inusual que ja vam viure al mes de maig ha començat a causar estralls a les collites. L'episodi de la segona quinzena de maig va causar greus afectacions a les finques de cereal de secà de la demarcació de Lleida. A partir de les dades sobre sinistres rebudes per Agroseguro, la superfície afectada rondaria les 40.000 hectàrees de cereals d'hivern de més de 25.000 finques, amb una producció d'uns 150 milions de quilos per valors de prop de 25 milions d'euros. El més probable és que aquestes xifres augmentin a mesura que es vagin comunicant els sinistres, coincidint amb l'inici de la sega, que la calor també ha fet avançar unes setmanes.