Més de 40.000 alumnes s'enfronten a la Selectivitat
- Les proves es faran de dimarts a dijous i consten d'una fase general obligatòria i una d'específica
- No serà obligatori portar mascareta però es recomana utilitzar-la
- Els alumnes podran triar la llengua de l'examen omplint un formulari anònim
Un total de 40.557 estudiants s'han matriculat aquest any a les proves d'accés a la universitat (PAU) que es faran entre dimarts i dijous (del 14 al 16 de juny). Segons xifres oficials de la Conselleria de Recerca i Universitats de la Generalitat, són 800 estudiants més que el 2021, quan en van ser 39.775.
Les proves tornen al format previ a la situació de la pandèmia, però es faran en tres dies i no en quatre, com els últims 2 anys. Segons les instruccions de les autoritats sanitàries, l'ús de la mascareta no serà obligatori, però com que les proves es fan en espais tancats amb concentració de persones, sí que es recomana l'ús mentre duri la prova, tant a l'aula com a l'accés i passadissos. Es mantindran les adaptacions adoptades el 2020 a l'àmbit acadèmic que flexibilitzen l'optativitat en l'elecció de les preguntes per part de l'alumne.
Del total de matriculats, 32.172 són estudiants amb matrícula ordinària que han acabat aquest curs escolar al Batxillerat; 4.612 són de matrícula lliure, és a dir, de Batxillerat d'altres anys que volen millorar nota o que només s'examinen de la fase específica; i 3.773 són procedents de cicles formatius de grau superior que s'examinen d'alguna matèria de la fase específica.
Marató d'exàmens
Les PAU es divideixen en dues fases: la fase general, que és obligatòria, i consta de cinc exàmens (llengua catalana i literatura, llengua castellana i literatura, llengua estrangera, història i una matèria comuna d'opció de Batxillerat), i la fase específica, on els estudiants poden examinar-se de fins a tres matèries.
La nota de Batxillerat té un valor del 60% de la nota final mentre que la fase general atorga el 40% restant, sempre que l'alumne obtingui una qualificació mínima de 4 a la mitjana de cinc exàmens que integren la fase general.
Els alumnes catalans estan distribuïts en una seixantena de poblacions amb un total de 207 tribunals, i el resultat de les proves es podrà consultar a partir del 29 de juny al Portal d'Accés a la Universitat.
Polèmica per la llengua
Els prop de 40.000 alumnes que a partir de dimarts s'enfrontaran a les PAU hauran d'assenyalar en un full anònim si prefereixen els enunciats dels exàmens en castellà, català o aranès. Segons fonts de la conselleria de Recerca i Universitats, d'aquesta manera es garantirà l'anonimat d'una petició que el personal encarregat de l'aula on es faci l'examen recollirà per repartir posteriorment els enunciats segons les demandes rebudes.
És la fórmula que ha triat el Departament per complir amb l'ordre del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC) que de cara a la convocatòria del mes de setembre passat va dictar que les proves es lliuressin en castellà, català i aranès sense que s'identifiqués els alumnes ni s'anotés l'opció escollida. La decisió la va prendre la secció cinquena de la sala contenciosa administrativa del TSJC arran d'una demanda presentada per la Asamblea por una Escuela Bilingüe.
El tribunal també va ordenar oferir als professors vigilants, vocals o presidents els enunciats en qualsevol de les llengües cooficials de Catalunya, "sense preferència per cap", ja que, subratllava la sala "aquesta correspon als alumnes per al millor desenvolupament dels seus exercicis".
A la convocatòria extraordinària del setembre passat, els professors van preguntar als més de 5.000 alumnes, individualment, en quin idioma, castellà, català o aranès, preferien el qüestionari.