Enlaces accesibilidad
Presumpta extorsió

La justícia andorrana investigarà Rajoy per l'Operació Catalunya

  • Admet a tràmit una querella contra l’expresident espanyol i dos ministres per una presumpta extorsió a BPA
  • El govern català considera “una vergonya” que hagi de ser Andorra qui investigui l’Operació Catalunya

Per
La justíci d'Andorra investiga l'Operació Catalunya

La justícia andorrana investiga Mariano Rajoy i dos ministres del seu Govern per suposades coaccions al mateix govern d'Andorra i a l'antiga entitat bancària BPA. La finalitat era aconseguir dades dels Pujol, Artur Mas i Oriol Junqueras. L'escàndol va acabar de propiciar que BPA i la seva filial espanyola, Banco Madrid, acabessin liquidades.

El jutjat andorrà admet a tràmit una querella contra l’expresident espanyol i els aleshores ministres de l’Interior, Jorge Fernández Díaz, i d’Hisenda, Cristobal Montoro i altres tres ex-alts càrrecs. La batllesa Stephanie Garcia ha remès una comissió rogatòria internacional a la justícia espanyola perquè comuniqui a tots sis que els investiga com a querellats i que han de buscar-se un advocat a Andorra.

La visita del 2015

La darrera visita oficial de Rajoy a Andorra data del gener de 2015. Mesos abans, segons la investigació, policies espanyols imputats a la causa haurien amenaçat la BPA amb tancar-la si no els proporcionava comptes bancaris dels Pujol, Mas i Junqueras. En la visita d'aquell dia, la jutge vol aclarir si Rajoy i el ministre Montoro també haurien pressionat els responsables del govern andorrà perquè liquidessin la BPA. Al codi penal andorrà es contempla com a coaccions d'òrgans constitucionals

L'ex president Mariano Rajoy, un dels investigats per Andorra per l'Operació Catalunya

L'ex president Mariano Rajoy, un dels investigats per Andorra per l'Operació Catalunya

Abans, però, els investigats, amb Fernández Díaz com a màxim responsable, haurien enviat informació falsa al departament del tresor dels Estats Units perquè emetés una nota que atribuïa blanqueig de capitals a l'entitat bancària. La jutge ja ha remès les comissions rogatòries a la justícia espanyola i dona 15 dies als investigats perquè designin advocat.