Enlaces accesibilidad
Fins als 40º

Onada de calor a Catalunya

Per
A les comarques lleidatanes hi ha activats avisos per temperatures extremes

La primera onada de calor de l'any i de la temporada d'estiu ja es deixa notar, sobretot, amb força a les Terres de Ponent. A Lleida, les temperatures ja arriben als 40 graus. Una calorada que ja s'ha deixat preveure aquests dies anteriors, però que s'anirà intensificant. Protecció Civil ha activat l'alerta del pla Procicat per onada de calor a les comarques lleidatanes.

Les altes temperatures posen en perill els col·lectius vulnerables a la calor. De fet, la calor provoca 150 morts cada any a Barcelona. Per aquest motiu, l'Ajuntament de Barcelona ha activitat prop de 200 refugis climàtics. Aquests espais tenen confort tèrmic i estaran oberts a tothom que vulgui protegir-se del sol durant l'estiu.

200 refugis climàtics als quals pots acudir si ets de Barcelona per protegir-te de la calor | Guillem Vives

Gimnasos, parcs, museus i biblioteques. 197 equipaments municipals fins al 15 de setembre. L'Ajuntament calcula que el 95% dels barcelonins té, com a mínim, un refugi a menys de 10 minuts caminant de casa.

La previsió és que les àrees més afectades per les temperatures extremes siguin les comarques del Segrià, el Pla d'Urgell i la Noguera, mentre que a partir d'aquest dimarts s'ampliarà a les comarques de l'Urgell, Segarra i Garrigues. De fet, la Paeria ja ha activat el pla d'actuació per prevenir els efectes de l'onada de calor, davant l'anunci del Centre de Coordinació Operativa de Catalunya (CECAT) que les temperatures puguin arribar als 40 graus a partir d'aquest dimarts.

L'alcalde de Lleida, Miquel Pueyo, ha explicat que el consistori intensifica les trucades a les persones més fràgils i també es fa un seguiment individualitzat de les persones vulnerables.

El termòmetre de la farmàcia de la plaça de la Paeria marca 36 graus aquest dilluns

El termòmetre de la farmàcia de la plaça de la Paeria marca 36 graus aquest dilluns ACN | Laura Cortés

Als majors de 75 anys, malalts crònics o persones sense sostre els recomana que intentin passar les hores de més calor en zones amb ombres com els Camps Elisis o en llocs amb aire condicionat com centres cívics o casals. A més, ha recomanat a la ciutadania no sortir al carrer en hores de màxima calor.

Les piscines, però, no obriran fins dissabte. Davant les peticions d'obertura anticipada, el paer en cap recorda que per fer-ho cal tenir persones a les taquilles i socorristes i "malauradament" la tramitació de l'administració no permet reaccionar amb rapidesa. Tot i això, assegura que estudiaran, de cara a l'estiu que ve, anticipar l'obertura de les piscines.

L'alcalde de Lleida recorda que a Lleida ja es va patir un episodi de "calor intensa" al maig, per l'Aplec del Caragol i que la primera onada de calor s'ha avançat al juny. "Això demostra que el canvi climàtic no és una cosa de futur sinó que ja el tenim aquí i hem de prendre mesures per fer-li front", assenyala.