Josep Costa: "El que explica Pere Aragonès no s'ho creu ni ell"
- L'exvicepresident del Parlament qüestiona la capacitat del president Pere Aragonès de fer la "independència"
- Josep Costa defensa que mai s'ha retirat la condició de president a Carles Puigdemont: "Se'l va destituir pel 155"
- Entrevista al 'Cafè d'idees' | La 2 i Ràdio 4
L'exvicepresident del Parlament de Catalunya, Josep Costa, assenyala que el president de la Generalitat, Pere Aragonès, transmet "una incapacitat de complir el mandat de fer la independència" com es va comprometre al seu discurs d'investidura. "No explica com realment s'aconseguirà la independència, i el que explica, que amb una taula de diàleg s'hi arribarà, no li ho creï ni ell", s'ha preguntat en declaracions a la 2 i Ràdio 4. En una entrevista al Cafè d'Idees amb Gemma Nierga, Costa afegeix que mentre Aragonès no faci res per pressionar l'Estat, ni perquè la situació sigui "insostenible" per l'Estat, no està fent res per avançar cap a la independència.
"Molta gent se sent decebuda"
Costa, que la passada legislatura va ocupar la vicepresidència del Parlament a proposta de JxCat i va protagonitzar nombrosos xocs amb el llavors president de la cambra, Roger Torrent, ha retret a diversos dirigents d'ERC hagin canviat de discurs, com ara Gabriel Rufián. "Era el més vistós" quan fa uns dies qualificava de "tarat" Carles Puigdemont per haver declarat la independència l'octubre del 2017: "Molta gent se sent decebuda pels que reneguen del que vam fer l'octubre de 2017". Costa també assenyala que molta gent admirava Oriol Junqueras quan deia que Espanya no hi havia res a negociar i ara diu que hem d'arribar a acords amb Espanya: "La gent no ho entén això".
"Puigdemont no és president perquè se'l va destituir pel 155"
Costa defensa que políticament les institucions catalanes no han retirat mai la condició de president a Carles Puigdemont, ni ha esgotat el seu mandat de forma normal i "mai ha perdut la confiança dels ciutadans": "El Parlament l'ha votat i li ha donat la confiança i si no és president avui és perquè se'l va destituir i se'l va enviar a l'exili".
Amb relació a la possible tornada a Espanya de l'expresident, Costa creu que podria tornar aprofitant una missió oficial del Parlament Europeu sobre el cas d'espionatge amb Pegasus: "Sempre he distingit dues coses, una la batalla perquè no l'entreguin a Espanya i l'altre, que els tribunals obliguin a Espanya deixar les causes contra Puigdemont".
L'exvicepresident del Parlament es mostra convençut que els líders independentistes podrien tornar a la presó si el Tribunal Suprem en revoca els indults: "Les lleis no apliquen. El Suprem no es regeix per les lleis, sinó per criteris polítics".
"No diuen que no ens hagin espiat"
Costa valora que el Suprem hagi dit que la seva demanda contra Pedro Sánchez pel Catalangate l'ha de tractar l'Audiència Nacional: "Esperàvem això. Per sorpresa nostra, no diuen que no ens hagin espiat". Costa afegeix que, en el cas del president Quim Torra i en el seu, no neguen que els hagin espiat sense cap autorització i afirma que el seu objectiu és arribar al Tribunal Europeu dels Drets Humans amb el CatalanGate. "És on tenim totes les esperances. Pretenem que condemni l'Estat".
Josep Costa diu que la feina del CNI es posa en coneixement del Govern i el preocupa no només l'espionatge sinó també la gestió que el govern espanyol pot fer amb aquesta informació.
"Falta que algú fiscalitzi al Parlament"
L'exvicepresident del Parlament celebra que ara els membres de la mesa del Parlament puguin adreçar-se a l'Oficina Antifrau per poder fiscalitzar qüestions com les condicions de treball dels funcionaris, que s'han posat en evidència en el cas de les llicències per edat: "Falta que algú ho fiscalitzi. Està molt bé que s'hagi demanat l'informe a Antifrau".
En aquest sentit, demana transparència i aixecar catifes, però adverteix que els "els jutges no han d'entrar al Parlament" i lamenta el cas Juvillà: "El Parlament està tutelat i intervingut pels tribunals i la Junta Electoral des del 2017. No hem recuperat la democràcia".