Enlaces accesibilidad
PAU

Una selectivitat marcada per la calor i els nervis

  • Uns 40.000 estudiants s'examinen fins dijous de les proves
  • Els alumnes poden triar la llengua de l'examen omplint un formulari anònim

Per
Comença la selectivitat marcada per la calor i els nervis

Segon dia de les proves d’accés a la universitat, ja s’ha fet l’examen de Llengua i Literatura Catalanes i han acabat les proves de Ciències de la Terra i Medi Ambient, Fonaments de les Arts, Grec i Matemàtiques Aplicades a les Ciències Socials. A les 15 h han començat les proves de Disseny, Economia de l’Empresa, Literatura Catalana, Química i Tecnologia Industrial.

Aquest dijous serà el torn dels exàmens d'història, dibuix artístic, llatí i matemàtiques.

Un total de 40.557 estudiants s'han matriculat per a les PAU que tindran lloc fins dijous, unes xifres que suposen prop de 800 més que el 2021, quan en van ser 39.775.

Primera jornada de selectivitat a Catalunya | Lourdes Gata

Tres dies de proves i sense mascaretes

Aquesta ha estat la selectivitat de la tornada a la normalitat: sense mascaretes i amb la recuperació dels tres dies de proves. Segons les instruccions de les autoritats sanitàries, l'ús de la mascareta no és obligatori, però com que les proves es fan en espais tancats amb concentració de persones, sí que es recomana l'ús mentre duri la prova, tant a l'aula com a l'accés i passadissos.

Formulari per la llengua

A l'inici de cada prova es reparteix un formulari anònim on els estudiants han de marcar amb una creu si volen rebre els enunciats en català o castellà.

És la fórmula que ha triat el Departament per complir amb l'ordre del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC) que de cara a la convocatòria del mes de setembre passat va dictar que les proves es lliuressin en castellà, català i aranès sense que s'identifiqués els alumnes ni s'anotés l'opció escollida. La decisió la va prendre la secció cinquena de la sala contenciosa administrativa del TSJC arran d'una demanda presentada per la Asamblea por una Escuela Bilingüe.

Marató d'exàmens

Les PAU es divideixen en dues fases: la fase general, que és obligatòria, i consta de cinc exàmens (llengua catalana i literatura, llengua castellana i literatura, llengua estrangera, història i una matèria comuna d'opció de Batxillerat), i la fase específica, on els estudiants poden examinar-se de fins a tres matèries.

El conseller d'Educació ha volgut desitjar sort als estudiants que s'han presentat a les PAU al seu compte de Twitter.

La nota de Batxillerat té un valor del 60% de la nota final mentre que la fase general atorga el 40% restant, sempre que l'alumne obtingui una qualificació mínima de 4 a la mitjana de cinc exàmens que integren la fase general.

Els alumnes catalans estan distribuïts en una seixantena de poblacions amb un total de 207 tribunals, i el resultat de les proves es podrà consultar a partir del 29 de juny al Portal d'Accés a la Universitat.