Tercera i última jornada de la selectivitat
- Recopilem les preguntes més comentades sobre les proves d'enguany
- L’examen d’Història contenia preguntes sobre les Bases de Manresa, el franquisme i la proclamació de la República Catalana
- Els estudiants han d'esperar fins al 29 de juny per conèixer els resultats de les proves
Des d’aquest dimarts, més de 40.000 estudiants s'enfronten a les PAU a Catalunya. Aquest dijous ha estat l'últim dia de les proves d'accés a la universitat.
Avui ha estat el torn de l’examen d’Història, Dibuix artístic, Llatí i Matemàtiques. A la tarda es faran les proves de Biologia, Dibuix tècnic, Història de l’art, Història de la filosofia i Literatura castellana.
Sobre els canvis a les proves d'accés a la universitat previstos per aquí dos anys, el director de la càtedra de neuroeducació de la Universitat de Barcelona, David Bueno, ha explicat a Ràdio 4 per què cal anar cap a un model més competencial.
Recopilem les preguntes més comentades sobre les proves d'enguany:
Examen d'Història
L’examen d’Història ha posat a prova els coneixements de l’alumnat amb preguntes sobre les Bases de Manresa, el franquisme i la proclamació de la República Catalana.
Examen de Català
Un dels exercicis de català de la selectivitat que ha generat més debat a les xarxes ha estat la de la formació de paraules. Sobretot, en aquest enunciat: “El presumpte culpable va cometre l’assassinat amb traïdoria i _____________“. En aquest punt, els alumnes havien d’omplir el buit amb una paraula derivada de “carn”, fet que ha generat molta confusió. La solució era “acarnissament” o “encarnissament“, segons les correccions publicades, tot i que aquesta darrera no és normativa. Una paraula derivada és un mot que es forma afegint a una arrel prefixos o sufixos.
Examen de Fonament de les Arts
La sèrie de Netflix de ‘La casa de papel’ ha estat un dels temes més comentats a la sortida de l’examen de Fonaments de les Arts. Els alumnes han hagut d’explicar, de forma raonada, els motius pels quals creuen que a aquesta exitosa producció audiovisual s’utilitza una màscara inspirada en el rostre de Salvador Dalí.
Examen de Castellà
L'examen de Llengua castellana i literatura ha inclòs un text d'Ignacio Martínez de Pisón, preguntes sobre figures retòriques, una redacció sobre els límits de l'humor i qüestions al voltant de 'Nada' de Carmen Laforet.
La llengua
Una novetat d'aquest any és que els alumnes han hagut d'assenyalar en un full anònim si preferien els enunciats dels exàmens en castellà, català o aranès. Segons fonts de la conselleria de Recerca i Universitats, d'aquesta manera s'ha garantit l'anonimat.
Les notes: el 29 de juny
La nota de Batxillerat té un valor del 60% de la nota final mentre que la fase general atorga el 40% restant, sempre que l'alumne obtingui una qualificació mínima de 4 a la mitjana de cinc exàmens que integren la fase general.
De moment, aquest any els estudiants han d'esperar fins al 29 de juny per conèixer els resultats de les proves i fins a mitjans de juliol no es publicaran les notes de tall.