Enlaces accesibilidad
Dèficit inversor

La Bilateral d'Infraestructures es tanca amb més retrets

  • La Generalitat mostra la seva decepció per la reunió i reclama 12.000 milions a l'Estat en inversions
  • Catalunya assegura que no veu "raons objectives" pel dèficit inversor
  • El Ministeri defensa que la xifra del 36% d'execució és només un càlcul comptable

Per
La Comissió bilateral d'infraestructures ha acabat sense acord

Enmig de la crisi oberta pel dèficit inversor de l'Estat a Catalunya, la reunió de la Comissió bilateral d'infraestructures d'aquest divendres no ha servit per apaivagar les crítiques. Els retrets entre l'executiu central i la Generalitat ha marcat la reunió que han presidit els secretaris generals de Territori i d'Infraestructures, Ricard Font i Xavier Flores, respectivament.

El Govern reclama 12.000 milions a la Bilateral d'Infraestrctures | Climent Sabater

De fet, el ministeri nega que Catalunya estigui a la cua de les inversions de l'estat i ha demanat a la Generalitat que concreti projectes. La Generalitat xifra el deute de l'Estat en més de 12.300 milions d'euros en els darrers 13 anys.

Nou pla d'inversions

Aquests 12 mil milions haurien d'arribar per dues vies segons ha detallat el mateix govern català a la trobada. D'una banda, es reclama una transferència directa de 3.000 milions. Ara bé també es reivindica un pla d'inversió nou per poder garantir que les xifres derivades de l'Estatut i que no s'han executat mai, es compliran.

Font ha assegurat que "la decepció està sobre la taula" per les dades objectives que, ha assegurat, s'han tractat durant la trobada, i ha explicat que han demanat reforçar els mecanismes d'informació i comunicació. Segons ell, durant la reunió no han trobat "raons objectives que facin pensar que aquest dèficit té una explicació", ja que la pandèmia, l'impacte de la invasió russa a Ucraïna o la inflació de costos afecta a tota Espanya per igual.

Concretar els projectes

Des del Ministeri, Flores ha fet una "valoració positiva" de la trobada i ha mostrat la seva satisfacció per haver-se pogut explicar i donar la seva versió de les dades. El Govern espanyol reconeix la baixa execució l'any passat, però afirma que Catalunya va ser el 2021 la primera autonomia en més inversió en obra certificada.

Ha assegurat que el Govern vol fer una relació dels projectes que es volen realitzar per a poder començar a definir-los: "És els diners, però la gent necessita saber que els projectes que hi ha són aquests".