Enlaces accesibilidad
Què cal saber-ne?

Estiu 2023: calendari i astronomia

  • Amb la nit més curta de l'any, arriba l'estiu astronòmic que durarà 93 dies i 16 hores, fins el 23 de setembre
  • L'estació ens regalarà l'observació de planetes, tres superllunes i dues pluges d'estels

Per
Estiu astronòmic 2023

El 21 de juny arriba l'estiu astronòmic, no pas el meteorològic en el que hi som des de l'1 de juny. L'estiu començarà, oficialment, a les 16 hores i 58 minuts. L'estació durarà 93 dies i 16 hores, serà la de més durada de l'any, i s'allargarà fins al 23 de setembre, coincidint amb l'entrada de l'equinocci de tardor.

Arriba la nit més curta de l’any

Tradicionalment, la nit de Sant Joan és la més curta de l'any, però no és exactament així. Just el dia del solsitici, per tant el 21 de juny, és quan tenim la nit més curta i amb menys hores de foscor i, per tant, el dia més llarg en tot l'hemisferi nord. Dit d'una altra manera, és el dia amb més hores de llum entre la sortida i la posta de sol. Per sobre del Cercle Polar Àrtic, aquest dia el sol no es pondrà en cap moment.

En canvi, al Cercle Polar Antàrtic, durant el solstici d’estiu, hi ha 24 hores de foscor. Això és degut a la inclinació que té l'eix de rotació de la Terra. L'orientació d'aquest eix durant el moviment de la Terra al voltant del Sol són responsables de les quatre estacions de l'any: la tardor, l'hivern, la primavera i l'estiu.

El dia del solstici d'estiu, és el moment que els rajos solars cauen verticalment sobre el Tròpic de Càncer, on no hi haurà cap ombra. A Catalunya, aquest dimarts 21 de juny el sol es pondrà pel punt més septentrional de l'oest. Al migdia, el sol assolirà la màxima alçada, uns 72º sobre la superfície.

 Solstici d'estiu

Què veurem durant les nits d’estiu?

Les nits d’estiu, malgrat siguin curtes, acostumen a ser les més càlides de l’any, i això representa una bona ocasió per gaudir del cel nocturn. A principis de l'estiu seran visibles els planetes Venus i Mart. A finals de juliol i principis d'agost es veurà Mercuri i a finals de l'estiu, Saturn serà el protagonista a les postes de sol.

Les albades, també estaran ben acompanyades. Les pròximes setmanes es veuran Júpiter i Saturn. A finals d'agost, mirant cap a l'est, s'observarà Venus, i ja al setembre, Mercuri també serà visible.

Pluges d’estels estiuenques i màxim allunyament del Sol

Com a curiositats, el 6 de juliol es produirà l'afeli, el màxim allunyament anual entre la Terra i el Sol. Llavors estarem a 152 milions de quilòmetres de distància de l’astre rei, és a dir, uns 5 milions de quilòmetres més que durant el moment de major aproximació (periheli) del 4 de gener.

A més, aquest estiu tindrem dues pluges d'estels importants. La Delta Aquàrides que arribarà al seu màxim el 30 de juliol i les Perseides o llàgrimes de Sant Llorenç que assolirà el punt àlgid el 12 d'agost. A més, enguany coincidirà amb Lluna minvant, oferint unes condicions excel·lents per gaudir d’aquest espectacle estel·lar.

Tres superllunes a l'estiu

Aquest estiu tindrem tres superllunes en dos mesos. La primera serà el 3 de juliol, seguida de l'1 d'agost i el 31 d'agost. Totes seran superllunes, ja que es trobaran en el punt de la seva òrbita més pròxim a la nostre planeta, anomenat perigeu. Com a resultat d’això, aquesta estació, quan la lluna sigui plena, la veurem un 7% més gran i un 15% més brillant de l’habitual.

La superlluna més gran i brillant serà la del 31 d'agost. Llavors, el satèl·lit estarà a uns 357.486 km de distància de la Terra. Com a curiositat, la tardor començarà amb la darrera superlluna del 2023, el 29 de setembre.

Ja clareja més tard i la posta de sol s’allargarà uns segons

El dia del solstici d’estiu és el dia de més hores de sol: 15 hores, 10 minuts i 20 segons. A partir de llavors el dia començarà a escurçar-se, primer pels matins. De fet, tècnicament la sortida de sol més matinera ja la vam tenir entre el 14 de juny, a les 6 hores i 17 minuts en el cas de Barcelona. Aquesta setmana, el sol ja surt entre les 6:18 i 6:20 hores del matí, per tant, uns dos minuts més tard.

La posta de sol, en canvi, aquesta setmana i fins el 27 de juny s’anirà retardant encara alguns segons. Llavors el sol marxarà a les 21 hores i gairebé 30 minuts, agafant com a referència la ciutat de Barcelona. A partir del 28 de juny, doncs, el dia també començarà a escurçar-se pels vespres, si més no, uns segons.