Enlaces accesibilidad
Decret anticrisi

Sánchez anuncia una rebaixa de l'IVA de la llum del 10% al 5%

  • La mesura s'inclou en la pròrroga del decret anticrisi del Consell de Ministres d'aquest dissabte
  • Sánchez afirma que el govern espanyol acabarà la legislatura "protegint a les famílies"
  • Hores després s'ha donat la reunió del ministre de Presidència amb la consellera de Presidència a Madrid

Per
Sánchez anuncia una rebaixa de l'IVA de la llum del 10% al 5%

El president del Govern, Pedro Sánchez, ha anunciat que baixarà l'IVA de la llum del 10% al 5%. Una mesura que s'inclou en la pròrroga del decret anticrisi del Consell de Ministres d'aquest dissabte i que va dirigida a pal·liar la pujada dels preus. Sánchez ha demanat a tots els grups que "en lloc de queixar-se, donin suport al reial decret" quan arribi a la cambra baixa per ser convalidat.

Fa un any l'executiu espanyol ja va reduir l'IVA de la llum del 21 al 10% per l'escalada de preus i ara aplicaran una rebaixa suplementària, fins al 5%.

En resposta a Rufián

Sánchez ha fet aquest anunci durant la sessió de control al Congrés i ha defensat, en resposta al portaveu d'ERC, Gabriel Rufián, les mesures que ha posat en marxa l'executiu espanyol per a afrontar els efectes de la guerra a Ucraïna. Rufián, per la seva banda, ha avisat el president que l'augment del cost de la vida "pot arrasar" amb el govern espanyol i li ha exigit que actuï davant l'increment de la inflació.

Sánchez li ha respost i ha dit que "l'origen" de la inflació és "una guerra a les portes d'Europa". Però ha assegurat que l'Executiu està fent dues coses per a pal·liar-la: amb l'aprovació de l'estatus de l'excepció ibèrica per a Espanya i Portugal que permetrà topar el preu del gas, i també amb mesures en el Consell de Ministres per a esmorteir els efectes per a les famílies, les empreses i les indústries.

Diàleg amb Catalunya

En resposta a Rufián, Sánchez ha afirmat que el govern espanyol acabarà la legislatura "protegint a les famílies", ampliant drets i "també obrint el diàleg amb Catalunya" després de la "crisi de convivència" de 2017 de forma que es "restableixin ponts". El president espanyol ho ha afirmat hores abans de la reunió del ministre de Presidència, Félix Bolaños, amb la consellera de Presidència, Laura Vilagrà, a Madrid.