Enlaces accesibilidad
Serveis mínims

Primera de les sis jornades de vaga dels tripulants de cabina de Ryanair que pot afectar 73.200 passatgers diaris

  • Els sindicats convocants reclamen a l'empresa irlandesa un nou conveni i que compleixi la legislació espanyola
  • La protesta ha deixat milers d'usuaris sense poder volar per Sant Joan
  • Tothom a qui li suspenguin els vols té dret a indemnitzacions. Quines són?

Per
La vaga de Ryanair deixa milers d'usuaris sense poder volar

Primer dia de les sis jornades de vaga entre els tripulants de cabina de Ryanair, la companyia aèria irlandesa que més passatgers transporta a Espanya. Segons els càlculs del govern espanyol, l'aturada pot afectar prop de 440.000 passatgers, una mitjana de 73.200 passatgers afectats cada dia.

Els usuaris amb vol aquest cap de setmana, preocupats per la vaga de Ryanair | Àlex Cabrera

La mobilització ha estat convocada pels sindicats USO i Sictpla per reclamar un nou conveni i per exigir a l'empresa que compleixi la legislació vigent. Els serveis mínims fixats pel govern espanyol varien entre el 36% i el 80% en funció de la distància i el transport alternatiu. Els sindicats lamenten aquests percentatges són "totalment abusius" i "vulneren el dret a vaga" dels treballadors de la companyia aèria.

Per als dies de vaga convocats, 24, 25, 26 i 30 de juny i l'1 i 2 de juliol, la companyia té previst fer 2.649 operacions, oferint més de 500.000 seients en una desena aeroports a Espanya. Barcelona-El Prat i Madrid-Barajas són els aeroports amb major oferta durant els dos primers caps de setmana d'estiu.

Serveis mínims d'entre el 36 i el 80% al Prat

El Ministeri de Transports, Mobilitat i Agenda Urbana ha decretat serveis mínims d'entre el 36 i el 80% a l'aeroport del Prat durant la vaga.

  • Les rutes a les illes de l'Estat estan "protegides" en un 80%.
  • A les rutes amb ciutats espanyoles peninsulars i estrangeres que tinguin un recorregut igual o superior a 5 hores en mitjà de transport alternatiu, els serveis mínims seran del 58%.
  • Per a les rutes amb ciutats espanyoles peninsulars amb recorregut inferior a 5 hores en mitjà de transport alternatiu, seran del 36%.

Easyjet se suma a la vaga

Easyjet adverteix que hi haurà "interrupcions" als vols des de l'aeroport del Prat per la vaga que ha convocat el sindicat USO els dies 1, 2, 3, 15, 16, 17, 29, 30 i 31 de juliol. L'aerolínia també preveu afectacions en els trajectes des de Palma de Mallorca i Màlaga, tot i que assegura que farà "tot el possible" per minimitzar-les.

Després de tot, la companyia aèria ha lamentat l'aturada que han convocat els tripulants de cabina aquest dimarts i ha assegurat que arriba en un moment "crític" per al sector aeri. Easyjet ha assegurat que, per la seva banda, han fet "un progrés considerable" cap a un nou conveni col·lectiu i han demanat als sindicalistes que reprenguin les negociacions.

Dret a indemnització?

Tothom a qui li suspenguin els vols té dret a una indemnització. Així, els passatgers afectats tenen dret a compensacions d'almenys 250 euros i a la devolució de l'import del bitllet i de les despeses als quals puguin enfrontar-se a conseqüència de la cancel·lació del vol.

L'article 7 de la normativa recull que els passatgers rebran "una compensació per valor de 250 euros per vols de fins a 1.500 quilòmetres, 400 euros per als intracomunitaris de més de 1.500 quilòmetres i per a tots els altres entre 1.500 i 3.500, i 600 euros per a la resta de vols".