Enlaces accesibilidad
Crisi de preus

El govern espanyol amplia la protecció davant la pèrdua de poder adquisitiu

  • El Consell de Ministres abarateix el transport públic, congela el preu de la bombona de butà i incrementa les pensions més baixes
  • Prorroga la bonificació als combustibles, el topall de l'augment de preu dels lloguers o l'increment del 15% de l'Ingrés Mínim Vital
  • Les mesures estaran vigents fins a final d'aquest any, i el vinent s'implantarà un impost als beneficis extraordinaris de les energètiques

Per
Les mesures anticrisi estaran vigents fins a final d'any

El govern espanyol ha aprovat dissabte noves mesures per fer front a la crisi provocada per la guerra d'Ucraïna, que suposaran un cost de 9.100 milions i es mantindran fins al 31 de desembre, segons ha anunciat el president de l'Executiu, Pedro Sánchez.

Entre les noves mesures destaquen les següents:

  • Reducció de l'IVA de la factura de la llum al 5% pels petits consumidors.
  • Ajut directe únic de 200 euros per a famílies amb ingressos inferiors a 14.000 euros a l'any que no siguin perceptores de l'Ingrés Mínim Vital (IMV) que es podrà sol·licitar a partir del mes de juliol.
  • Augment del 15% a les pensions de jubilació i invalidesa no contributives, que es traduirà en 60 euros mensuals més per als perceptors d'aquestes últimes.
  • Reducció del 50% del preu de tots els abonaments de transport mensuals o qualsevol títol multiviatge expedit per l'Estat i del 30% per als emesos per les comunitats autònomes i entitats locals, que podran millorar la rebaixa fins al 50% amb recursos propis.
  • Congelació del preu de la bombona de butà.

Mesures prorrogades

El decret llei aprovat pel Consell de Ministres en una reunió extraordinària també prorroga les mesures adoptades en el pla de xoc anterior que va entrar en vigor l'1 d'abril i que vencen a finals d'aquest mes, entre les quals:

  • Bonificació de 20 cèntims a cada litre de combustible per a tots els ciutadans.
  • Prohibició de l'acomiadament objectiu indemnitzat amb 20 dies per any treballat i mandat de manteniment de l'ocupació per a les empreses que acudeixin als expedients de regulació temporal d'ocupació (ERTE).
  • Limitació del 2% a les revisions dels lloguers.
  • Augment del 15% de la quantia de l'IMV.
  • Extensió del bo social elèctric a 600.000 famílies, fins a arribar als 1,9 milions de llars.
  • Rebaixa de l'impost especial a lelectricitat al 0,5% i suspensió de limpost a la generació elèctrica.
  • Línia d'avals de crèdits ICO per 10.000 milions per a necessitats de liquiditat per l'encariment de l'energia.
  • Extensió del termini de venciment dels préstecs avalats per l'ICO i el termini de carència per als sectors més afectats.
  • Rebaixa de l'IVA al 4% per a les mascaretes quirúrgiques.
  • Ajuts al sector de l'agricultura i la ramaderia, al pesquer, a la indústria gran consumidora d'energia i al transport per carretera.
  • Reducció de tres a un mes el termini de devolució de l'impost sobre hidrocarburs.
  • Extensió del mecanisme per reduir l'excés de beneficis al mercat elèctric causat per l'elevat preu de cotització del gas natural als mercats internacionals.

Impost a les grans energètiques

Les noves mesures que conté el decret aniran entrant en vigor de manera progressiva i juntament amb les que ja estan vigents es mantindran així fins al 31 de desembre. De cara a l'any vinent està previst que s'implanti un nou impost que gravarà els beneficis extraordinaris de les grans empreses energètiques, que estan fent l'agost gràcies a l'encariment desmesurat de matèries primeres com el petroli i el gas.

L'objectiu de l'executiu és que a les properes setmanes comenci a tramitar-se al Congrés aquesta nova figura impositiva, que hauria de generar ingressos per a les arques de l'Estat a partir de l'any que ve.

La Generalitat i els agents socials, crítics amb el pla

El vicepresident de la Generalitat ha garantit que el Govern compensarà la rebaixa del 30% del preu del transport públic decretada per l'executiu espanyol en els abonaments autonòmics per arribar fins a la reducció màxima permesa del 50%. Ara bé, Jordi Puigneró no se n'ha estat de criticar una mesura que ha qualificat de "populista" i "electoralista".

En aquest sentit, Puigneró ha lamentat que el govern català no hagi tingut prèviament coneixement de la mesura i ha aprofitat per reclamar de nou el traspàs de Rodalies: "El problema avui del transport públic català és que el servei de Rodalies és un desastre".

Segons Puigneró, la reducció a la meitat del preu dels títols de transport públic suposarà una merma d'ingressos per al pressupost català de prop de 22 milions d'euros. El vicepresident demana al govern espanyol que assumeixi el sobrecost que ha suposat l'increment del preu de l'energia per a les operadores de transport, una xifra que podria estar al voltant dels 165 milions d'euros.

Rebuda freda de la Generalitat i els agents socials al pla antiinflació

La patronal Foment del Treball considera "adequat" el paquet de mesures anunciades per fer front a la inflació, tot i que creu que són "escasses" i que no tenen en compte les necessitats de les empreses. En un comunicat, la patronal catalana ha celebrat que el govern de l'Estat hagi prolongat fins a finals d'any algunes de les resolucions ja en vigor en previsió que l'encariment del cost de la vida persisteixi "més temps de l'inicialment esperat". Amb tot, lamenten que estan "enfocades gairebé exclusivament cap a les famílies i amb pobra afectació sobre les empreses".

Els dos principals sindicats, CCOO i UGT, pensen que la implantació d'un impost que gravi els beneficis extraordinaris de les empreses energètiques s'hauria de fer més aviat i no esperar a l'any vinent.