Enlaces accesibilidad
Laboral

Desenes de retards i cancel·lacions per la vaga a Ryanair

  • La protesta ha afectat més de 350 operacions a diferents aeroports de l'Estat, i el del Prat ha estat dels més perjudicats
  • Els sindicats convocants denuncien que la companyia està vulnerant el dret de vaga i que les autoritats no ho impedeixen

Per

La tercera jornada de vaga dels treballadors de Ryanair ha deixat catorze vols cancel·lats amb Barcelona com a origen o destinació, i un parell a Girona. Segons el sindicat USO, fins a les 7 del vespre al conjunt de l'Estat s'han anul·lat aquest diumenge 54 operacions i 208 vols no han sortit o arribat amb l'horari previst.

Amb aquestes últimes dades s'eleven a 117 els vols anul·lats des de divendres a tot l'Estat i a 239 els vols afectats per retards. Des del sindicat USO remarquen que la tercera jornada de vaga de tripulants de Ryanair a Espanya ha coincidit amb les de Bèlgica, França i Portugal.

Segons fonts sindicals, bona part dels problemes d'aquests dies cal atribuir-los al fet que hi ha treballadors dels serveis mínims que no han rebut bé la notificació i per això han decidit fer vaga després de no rebre cap missatge de la companyia.

També hi ha personal que superaria les hores de vol a causa dels retards que hi ha per la falta de personal i això origina més retards en altres vols. La secretària general d'USO-Ryanair, Lídia Arasanz, assegura que l'empresa està "intentant trucat persones durant el seu descans o fins i tot que estan de baixa" perquè vagin a treballar i cobreixin els treballadors que no hi han anat per serveis mínims "mal notificats".

La protesta es repetira d'aquí a uns dies, el 30 de juny, l'1 i el 2 de juliol.

Mesures cautelaríssimes a l'Audiència Nacional

En paral·lel als retards que hi ha en els aeroports d'arreu de l'Estat per la vaga d'aquest cap de setmana, els sindicats USO i SITCPLA ja han anunciat que presentaran un conjunt de mesures cautelaríssimes a l'Audiència Nacional (AN) per la convocatòria de vaga prevista pel cap de setmana vinent (30 de juny, 1 i 2 de juliol). Aquestes mesures reclamen a l'aerolínia irlandesa que no vulneri el dret a vaga dels treballadors i demanen que en un termini de 24 hores entreguin els vols declarats com a serveis mínims, així com també un llistat amb els treballadors que convocaran pels vols protegits.

Amb aquesta petició, els dos sindicats volen evitar que es repeteixi la situació d'aquest cap de setmana en què Ryanair ha declarat tots els vols com a serveis mínims. Pels sindicats que han convocat la vaga aquesta és una "fixació il·legal", ja que impedeix que els treballadors puguin exercir el seu dret i hagin d'anar a treballar.

Per altra banda, USO i SITCPLA han presentat una denúncia a Inspecció del Treball en contra de Ryanair per les "irregularitats" d'aquest primer cap de setmana de vaga. Els sindicats asseguren que l'empresa ha assignat un 113% més de treballadors de guàrdia per aquest 24 de juny respecte a altres divendres i això fa que convoquin més treballadors durant la jornada de vaga que un dia habitual.

Serveis mínims d'entre el 36 i el 80% al Prat

El Ministeri de Transports, Mobilitat i Agenda Urbana ha decretat serveis mínims d'entre el 36 i el 80% a l'aeroport del Prat durant la vaga.

  • Les rutes a les illes de l'Estat estan "protegides" en un 80%.
  • A les rutes amb ciutats espanyoles peninsulars i estrangeres que tinguin un recorregut igual o superior a 5 hores en mitjà de transport alternatiu, els serveis mínims seran del 58%.
  • Per a les rutes amb ciutats espanyoles peninsulars amb recorregut inferior a 5 hores en mitjà de transport alternatiu, seran del 36%.

Dret a indemnització?

Els passatgers afectats per la cancel·lació del seu vol tenen dret a compensacions d'almenys 250 euros i a la devolució de l'import del bitllet i de les despeses a les quals hagin de fer front arran la suspensió del viatge.

L'article 7 de la normativa de navegació aèria recull que els passatgers rebran "una compensació per valor de 250 euros per vols de fins a 1.500 quilòmetres, 400 euros per als intracomunitaris de més de 1.500 quilòmetres i per a tots els altres entre 1.500 i 3.500, i 600 euros per a la resta de vols".