Enlaces accesibilidad
Més seguretat

Interior desplega un Pla de Prevenció per combatre les violències sexuals

  • Hi haurà més patrulles en zones d'oci, es vigilarà la ruta des dels locals al transport públic i es millorarà l'atestat policial
  • 8 de cada 10 dones han patit algun episodi de violència sexual durant la seva vida
  • El 2021 i fins al juny de 2022 s’han produït 288 agressions sexuals amb submissió química

Per
Interior desplega un Pla de Prevenció contra les agressions que van en augment

Vuit de cada deu dones han patit algun episodi de violència sexual des que tenien 15 anys. L’enquesta de violències sexuals del Departament d’Interior així ho registra. Per aquest motiu, el departament ha decidit engegar un pla de prevenció en entorns d’oci.

Pla per prevenir i lluitar contra les violències sexuals | Sergi Bassolas

Pla de prevenció d’agressions

Un 12% de dones catalanes han estat víctimes d'agressions sexuals. Un 9% d'elles, de violacions o intents de violació. A Catalunya, en els darrers 10 anys, s’han registrat un 65,5% més de denúncies per aquest tipus d’agressions. Dels 14 als 21 anys és la franja on més denuncies es comptabilitzen. L'any passat en 288 casos van denunciar haver patit una submissió química.

Per això, la implantació d’un pla d’acció per garantir la seguretat en entorns de risc és de vital importància. Entre les mesures del nou pla hi ha la intenció d’estendre la Unitat Central d'Agressions Sexuals a tot Catalunya.

El conseller d’Interior, Joan Ignasi Elena, ha resumit quins són alguns dels objectius del pla:

  • Millora de la prevenció: millorar les condicions de seguretat i la planificació de patrullatge.
  • Millorar l’atestat policial.
  • Atenció a les víctimes: situar a la víctima al centre per sentir-se acompanyada.
  • Investigació: adaptar la investigació a la situació de la víctima.
  • Creació d'un gabinet de coordinació.

Seguretat als carrers

Un dels principals objectius d'aquest pla és implantar més patrulles policials a les zones d'oci nocturn detectades com entorns de risc perquè: un 77,5% de les dones se senten poc segures al carrer.

Com a novetat, els Mossos vigilaran també la ruta des dels locals d'oci fins al transport públic. El cos policial vol eliminar, diu, la geografia de la por.

Paral·lelament, s'activaran oficines de denúncia mòbil on hi hagi esdeveniments, perquè segons els Mossos, la víctima triga massa a denunciar i això dificulta la investigació i la resta del procediment judicial. La inspectora dels Mossos d’Esquadra, Montserrat Escudé, assegura que la xifra oculta de dones que no denuncien per vergonya podria ser d’un 70-90%.

Millora de l’atestat policial

Un dels elements clau de l'èxit de l'activitat policial en aquests casos és la bona atenció a la víctima. Una correcta atenció des de la primera actuació policial fins al judici oral garanteix una reducció de la victimització, facilita la restitució de la víctima i suposa una millora de l’eficàcia policial.

En els delictes que engloben les violències sexuals cal dur a terme un seguit de diligències i actuacions que poden aportar elements probatoris o indiciaris determinants a l'hora d’establir les responsabilitats penals en el procés judicial. En aquest sentit, el model de la Unitat Central d’Agressions Sexuals (UCAS), que ja podem dir que és un model d’èxit, s’estendrà a la resta del territori, creant persones de referència i especialitzades en la matèria arreu de Catalunya.

La violència cap a les dones és una xacra que s'ha estès enormement i que s'ha d'erradicar des de l'Educació perquè, segons dades de la policia catalana, l'11% dels detinguts són menors d'edat.