Enlaces accesibilidad
COVID-19

Augmenten els contagis a les portes de les vacances dels sanitaris

  • Els CAP diagnostiquen gairebé 30.000 contagis només en sis dies
  • Argimon es mostra "preocupat" per l'augment de casos de covid coincidint amb les vacances dels sanitaris

Per
Arriba la setena onada de la pandèmia: pugen els contagis davant la manca de personal per vacances

La covid continua present amb la pujada de contagis. Així ho demostren les persones que les últimes setmanes han estat ingressades i les que estan més greus. Pel que fa als positius diagnosticats per l’Atenció Primària on més es deixa notar, Salut fa un seguiment a través d'una nova plataforma on se n’informa de 28.475 més en una setmana, dels quals 11.299 són de majors de 60 anys. Amb aquestes magnituds, la taxa de casos per 100.000 habitants arriba als 404. Les variants més prevalents a Catalunya corresponen ja majoritàriament a l'òmicron. La portaveu del govern català, Patrícia Plaja, ha reconegut que les dades "no són bones".

Plaja ha destacat que les variants més prevalents a Catalunya corresponen ja majoritàriament a l'òmicron, de més contagioses, i per això, hi ha tantes reinfeccions.

En molts centres d'atenció primària la situació comença a tensar-se.  Hi ha manca de personal per atendre l'augment de casos de covid perquè comencen les vacances, però també perquè hi ha molts professionals de baixa.

"Durant la sisena onada vam arribar a tenir un màxim de 120 professionals a la vegada d'incapacitat temporal per covid i en aquests moments ja en tenim 70 només en el cap de setmana de Sant",  assegura l'Olga Farré, directora d'Operacions Assistencials del Consorci Sanitari de l'Alt Penedès i el Garraf. El personal sanitari, quan està de baixa per covid, no pot anar al seu lloc de treball.

En l'última setmana, 245 persones han hagut d'ingressar a un centre sanitari, i fa que la suma total d'hospitalitzats arribi fins als 1.762, una xifra que no s'enregistrava des del febrer. Aquestes són dades referents al període entre el 20 i el 26 de juny publicades a la nova pàgina web que ha posat en marxa el departament.

Hi ha 6 persones més en estat crític, amb un global de 46, i 23 morts en una setmana (tots majors de 60 anys).

Salut preocupat per l'augment de casos de covid coincidint amb les vacances

El conseller de Salut, Josep Maria Argimon, s'ha mostrat aquest dilluns "preocupat" per l'augment de la covid les últimes setmanes i com afecta l'atenció mèdica, sobretot l'hospitalària, durant l'estiu, a causa de les vacances dels sanitaris: "Els nostres professionals necessiten descansar", va assenyalar aquest dilluns el titular de Salut.

Per això, ha demanat a les persones grans i vulnerables que duguin mascareta en llocs tancats i mal ventilats i als casos lleus que no vagin al CAP, sinó que prenguin antitèrmics i es quedin a casa, sense ni tan sols fer-se un test covid. La portaveu del Govern, Patrícia Plaja, però ha descartat que es prenguin mesures imminents sobre aquest tema.

Argimon s'ha mostrat especialment preocupat per l'ocupació de les UCI, que gairebé s'ha doblat, passant de 26 a 46 en tres setmanes, i en els pacients a planta amb covid, que s'han d'aïllar i obliguen a tancar altres llits, cosa que dificulta la gestió dels centres.