Enlaces accesibilidad
1 de juliol

Operació sortida d'estiu amb dues vagues al Prat i el preu de la benzina pels núvols

  • Aquest cap de setmana comença la gran operació sortida de les vacances d'estiu
  • Als aeroports la situació serà complicada per la vaga de tripulants de cabina de Ryanair i d'EasyJet
  • El 60% de les agències de viatge preveuen recuperar els nivells de turisme d'abans de la pandèmia

Per
L'operació sortida de juliol arrenca amb una doble vaga als aeroports

Aquest cap de setmana comença la gran operació sortida de les vacances d'estiu, el primer sense cap mena de restriccions després de dos anys. Es preveu un estiu molt complicat a les carreteres pel gran volum de desplaçaments, però als aeroports la situació també serà complicada. La vaga de tripulants de cabina de Ryanair, que coincideix amb la vaga convocada per la companyia EasyJet, deixarà un cap de setmana a l'Aeroport del Prat marcat per la indignació dels passatgers que no han pogut volar.

D'altra banda, el sector turístic preveu un estiu positiu amb la recuperació total del sector. De fet, el 60% de les agències de viatge preveuen recuperar els nivells de turisme d'abans de la pandèmia, segons el president d'ACAVE, Martí Sarrate. Tot i això, la pujada de preus descontrolada dels últims mesos sembla començar a condicionar el mercat turístic, ja que està produint un alentiment de les reserves.

El Prat, l'escenari de la desesperació

Aquest divendres és el segon dia de vaga de tripulants de cabina de Ryanair, una aturada que ha tornat a posar a prova l'Aeroport del Prat i que, a més, coincideix amb la vaga convocada a la companyia EasyJet. Aquest dijous l'aturada de Ryanair va provocar l'anul·lació d'una cinquantena de vols al Prat i més de 300 d'endarrerits. Una situació que ha estat marcada pel caos, la indignació i les llargues cues als taulells de reclamacions.

En el segon dia d'aturada de l'aerolínia, a hores d'ara hi ha un vol cancel·lat per part de la companyia irlandesa. Pel que fa als endarreriments amb origen o destí, amb l'aturada d'EasyJet sumen més d'una vintena. Aquest divendres estan programades al Prat 924 operacions, mentre que fins al dilluns estan prevists un total de 3.531 vols, incloent-hi sortides i arribades.

Segons Lidia Arasanz, portaveu d'USO, el sindicat convocant de l'aturada, durant la vaga de Ryanair l'empresa ha portat treballadors de fora d'Espanya per evitar la cancel·lació de cap vol. L'organització sindical ha assenyalat que "EasyJet ha seguit el model de Ryanair: no respectar el decret de mínims i vulnerar el dret a vaga dels tripulants", per la qual cosa està analitzant el decret per a emprendre accions legals.

Alta mobilitat per carretera

La possibilitat de viatjar per carretera és una de les opcions més escollides per aquells que viatjaran. Així, les carreteres aniran plenes aquests dies d'operació sortida i la Direcció General de Trànsit preveu 4,5 milions de desplaçaments. En aquest sentit, ha preparat un dispositiu especial que s'ampliarà fins a la mitjanit del diumenge 3 de juliol. Per a tot el mes de juliol, el nombre de moviments previstos és de 44 milions.

Aquesta operació sortida arrenca, a més, amb el preu de la gasolina rebaixat en 1,3 cèntims després de 9 setmanes consecutives de pujada. Per aquells que utilitzin dièsel, però, el viatge els sortirà més car, ja que aquest combustible ha marcat nou rècord. Tot i això, els preus continuen disparats i estan per sobre dels 2 euros.