Enlaces accesibilidad

Avià, el poble més sostenible de Catalunya

  • El Berguedà es troba entre les 100 destinacions més sostenibles del món
  • A 'Planeta R', la Martina Klein coneix l'alcaldessa d'Avià, un poble de 2.000 habitants que fa bandera de ser el més sostenible de Catalunya
  • Un lloc on s'aposta per les energies renovables, el reciclatge, estalviar recursos, el transport poc contaminant i els habitatges eficients

Per
Planeta R - La Martina Klein visita el poble més ecològic de Catalunya

Cada vegada són més els ajuntaments i els veïns de Catalunya que es comprometen amb el medi ambient. El Berguedà es troba entre les 100 destinacions més sostenibles del món per quart any consecutiu.

Un fet que no és casualitat. A 'Planeta R', la Martina Klein coneix la Patrocini Canal, l'alcaldessa d'Avià, un poble de 2.000 habitants que fa bandera de ser el més sostenible de Catalunya. Un lloc on s'aposta per les energies renovables, el reciclatge, estalviar recursos, el transport poc contaminant i els habitatges eficients.

Estalviar energia

L'alcaldessa li va explicar a la Martina la importància d'estalviar energia. "Vam començar amb els edificis de l'ajuntament, on vam posar plaques solars, vam aïllar tots els sostres i vam canviar la il·luminació pública del poble a LEDS". Tot això va implicar un estalvi de 300.000 kw i 35.000 euros anuals.

Reinvertir recursos

Això no acaba aquí. Aquests 35.000 es van reinvertir en la gent del poble. L'objectiu? Fer d'Avià el poble més sostenible de Catalunya.

L'hort urbà

A Espanya hi ha 3 milions de metres quadrats destinats a l'autoconsum i Avià no volia ser menys. Així que va aprofitar tot aquest estalvi per fer horts urbans amb la finalitat que els habitants es poguessin reunir, fer pinya i autobastir-se.

Bonificacions sostenibles

A més, es van posar diners per subvencionar als habitants que fessin estalvi energètic, donant subvencions de 1.000 euros a qui invertís en plaques solars a casa, dipòsits d'aigua per la pluja, tancaments de finestres... D'altra banda, es van destinar fins a 200 euros per casa per fer un canvi a electrodomèstics més sostenibles.

La Martina va tenir l'oportunitat de parlar amb la Rosa, veïna del poble, qui gràcies a les subvencions va poder posar a casa un dipòsit d'aigua on es recullen 35.000 litres d'aigua pluvial a l'any. Un recurs que li permet regar el jardí a l'estiu sense cap cost. A més, ha aïllat les finestres de casa seva i assegura que s'ha estalviat fins a un 50%.