Enlaces accesibilidad
Turisme

Viatjar per vacances, més car que mai

Per
Les vacances més cares

La temporada turística estival, que tot just ara comença, està marcada per l'alça generalitzada de preus. En la línia del que està passant amb l'IPC general, el cost dels productes i serveis turístics s'ha disparat en l'últim any, i això es fa notar tant en el preu del viatges com en la capacitat de les famílies per afrontar la despesa que suposa fer vacances.

Gaudir de les vacances surt enguany més car

La pandèmia de la covid 19 pràcticament va eliminar del tot la temporada turística de l'any 2020, i la de l'any passat, encara amb moltes restriccions va ser molt més fluixa de l'habitual. Enguany, i seguint la tendència que s'ha observat en els mesos de primavera, s'espera que la xifra de desplaçaments se situi entre el 85 i el 90% d'un estiu habitual prepandèmia. La demanda hi és, però l'oferta turística ha variat. Les empreses van patir molt durant el 2020 i el 2021, moltes han hagut de tancar, i les que han sobreviscut miren ara de recuperar parts dels ingressos perduts.

Aquest és un dels factors que han provocat que els allotjaments turístics hagin pujat les seves tarifes però no és l'únic. També cal tenir en compte que la majoria de companyies i establiments han traslladat als seus preus l'increment de costos que han sofert per l'encariment de l'energia i de tot tipus de matèries primeres.

Segons xifres de l'Institut Nacional d'Estadística (INE), a finals de maig (últimes dades disponibles) els preus dels hotels i dels apartaments turístics ja eren com a mínim un 35% més alts que els d'abans de la pandèmia. En canvi, altres tipus d'allotjament, com càmpings, albergs i cases rurals, han tingut un increment molt més contingut.

L'última oportunitat de gastar

Després de dos anys de restriccions i alteracions en les condicions de viatjar, hi ha moltes ganes de desconnectar i tornar a gaudir de les vacances com era habitual abans del 2020. La demanda, per tant, és molt alta. De fet, malgrat l'erosió del poder adquisitiu que suposa que l'IPC estigui per sobre del 10% i en el nivell més alt dels últims 35 anys, l'estalvi acumulat durant mesos i les ganes de sortir a esbargir-se permetrà a moltes famílies gaudir d'un "estiu com els d'abans".

Segons l'enquesta de condicions de vida de l'INE, la xifra de llars a Catalunya que no poden permetre's anar de vacances fora durant almenys una setmana de l'any es manté en zona de mínims dels últims 20 anys. Durant la crisi del deute de la zona euro, ara fa una dècada, 4 de cada 10 famílies asseguraven que no podien. Amb la recuperació econòmica que va venir després, la xifra va disminuir 5 anys consecutius, i l'any passat el registre encara estava per sota del 30%.

Hi ha economistes que preveuen que aquests mesos seran el punt àlgid del consum i de l'expansió econòmica abans que a la tardor les coses es torcin i l'economia es refredi de forma significativa, amb l'impacte que tindrà també la pujada dels tipus d'interès anunciada pel Banc Central Europeu. Les famílies hauran de destinar més diners a pagar interessos, d'hipoteques i crèdits al consum, i els Estats també veuran incrementada la factura que han de pagar pel deute que acumulen i el nou que hagin d'emetre.