Enlaces accesibilidad
Parlament

Laura Borràs deixa clar que no pensa dimitir pels contractes a la ILC

  • La presidenta del Parlament defensa la seva innocència i assegura que no farà cap pas al costat
  • La Mesa del Parlament opta per mantenir la delegació de vot de Puig
  • L’organisme desobeeix l’anul·lació acordada pel Tribunal Constitucional estimant un recurs del PSC

Per
Laura Borràs es resisteix a dimitir pels contractes de l'ILC

Són moments especialment convulsos a la Cambra catalana, especialment per la situació d’indefinició que ha quedat la seva presidenta, Laura Borràs, després que el TSJC l’hagi deixat a les portes d’haver d’anar a judici per les presumptes irregularitats en la concessió dels contractes de la Institució de les Lletres Catalanes.

Aquest mateix dimarts, Borràs, ha comparegut per deixar clar que no pensa “fer un pas al costat”. La presidenta del Parlament ha defensat que no ha fet “res punible penalment”, i ha afegit que no es pensa “rendir”. Denuncia que no pot acabar bé un cas en què no es va decidir la investigació d’uns fets sinó d’una persona i que, manté, és conseqüència d’un assetjament judicial i persecució política contra ella.

ERC i la CUP podria deixar-la caure

Borràs encara pot recórrer la decisió, però, així i tot, el seu futur polític es planteja més incert perquè el reglament del Parlament fixa que, en el moment que s'obri judici oral contra un diputat per delictes de corrupció, la seva acta quedarà suspesa si el ple ho acorda després per majoria absoluta.

ERC i CUP han d’analitzar ara si acaben, com sembla, decidint fer-la caure quan se li obri el judici oral, tal com en principi marca l’article 25.4 del reglament del Parlament. Recordem que aquest és el mateix punt que la presidenta del Parlament volia suprimir en una futura reforma. Aquest mateix dimarts, el conseller d'Empresa i expresident del Parlament, Roger Torrent, ha evitat precisament definir-se al respecte durant la roda de premsa posterior a la reunió de l'executiu català.

Mantenir la delegació de vot de Puig

I un nou desafiament per la Mesa del Parlament. El Tribunal Constitucional ha notificat aquest dimarts l'anul·lació de la delegació de vot del diputat de Junts Lluís Puig, que viu a Bèlgica, tenint en compte el recurs que va fer el PSC. La Mesa, reunida d’urgència durant tot el matí, s’ha posicionat en contra de fer complir l’ordre del TC durant el ple d’aquest dimecres.

La decisió de mantenir la delegació de vot “a tots els efectes jurídics i polítics” s’ha produït per majoria i sense el suport dels dos membres del PSC- Units. L’organisme s’enfronta ara, una vegada més, a un possible delicte de desobediència tot i que defensa que la delegació acordada al març de l’any passat es va substituir per un altre a l’octubre, i per això consideren que l’anul·lació no afecta l’acord vigent.

El TC va anul·lar els acords per delegar el vot de Puig del mes de març després d'estimar un recurs del líder del PSC-Units i cap de l'oposició, Salvador Illa, i va aplicar així la doctrina fixada en resposta als recursos anteriors de Cs i el PP.

La Mesa ha rebut aquest mateix dimarts una altra sentència del TC sobre el recurs d'empara interposat pel PP contra els acords de l'òrgan rector de la cambra sobre la delegació de vot de l'expresident de la Generalitat Carles Puigdemont i de l'exconseller Toni Comín, que ja no té efecte perquè ja no són diputats del Parlament, han recordat.