Enlaces accesibilidad
Covid-19

Els positius amb símptomes podran demanar la baixa per internet limitada a 5 dies

Per

Catalunya torna a superar els 2.000 hospitalitzats

Davant l'increment de contagis i per tal de descongestionar l'atenció primària, Salut ha decidit tornar a implementar les baixes laborals automàtiques. A partir d'aquest 6 de juliol, les persones que tinguin símptomes compatibles amb la covid podran demanar la baixa per internet a través de La Meva Salut i rebre l’alta al cap de 5 dies de manera automàtica.

Les baixes per covid seran automàtiques i per a cinc dies només notificant els símptomes | Maria Huguet

El tràmit no requerirà anar a cap centre sanitari ni presentar cap prova positiva. Això si, els asimptomàtics hauran d'anar a treballar amb normalitat. El govern català recupera aquesta mesura, que ja es va posar en pràctica durant la sisena onada. Salut ha explicat que en les últimes quatre setmanes s’han gairebé duplicat les baixes per motius relacionats amb virus respiratoris, en concret un 85 %.

Justament, fa setmanes que els experts, com els epidemiòlegs, reclamaven més mesures i que almenys, les persones amb covid es tornessin a aïllar.

Setena onada amb més de 5.000 casos al dia

Tot i que l’afectació del virus no és tan virulenta com el passat, la setena onada ja és una realitat. De mitjana, ja es diagnostiquen més de 5.000 casos cada dia i això té un impacte directe, de moment, en l’ocupació dels hospitals. Per primera vegada des del passat mes de febrer, s’han superat els 2.000 ingressos.

Pitjor dades que l'estiu passat

Segons les dades actualitzades aquest dimarts pel Departament de Salut, corresponents a la setmana del 27 de juny al 3 de juliol, els ingressats amb covid ascendeixen a 2.139, quan la setmana anterior eren 1.893 persones, mentre que les UCI creixen encara que més moderadament, passant de 46 a 51 en els últims set dies. De fet, aquest inici de juliol ens deixa pràcticament el triple de contagis i de morts que a l'estiu de l'any passat.

També comença a ser crítica la pressió sobre l’Atenció Primària. Aquesta darrera setmana ha informat de 38.273 nous casos, el que suposa 9.798 més que en el període anterior. Amb aquestes magnituds, la taxa de casos per 100.000 habitants arriba als 414. En aquest mateix període han perdut la vida per culpa del virus 41 persones (39 d’elles tenien més de 60 anys).

Recomanacions i mesures

Tot i l’increment de contagis, el conseller de Salut, Josep Maria Argimon, ha descartat que es puguin tornar a imposar restriccions a Catalunya. “No està sobre la taula perquè la situació és absolutament diferent de la de fa un o dos anys”, ha afirmat.

Ara bé, Salut fa una crida a la prudència de les persones més fràgils o immunodeprimides i els recorda que es poden protegir posant-se la mascareta en interiors i al transport públic.