Enlaces accesibilidad
Desgel de les relacions

Pedro Sánchez i Pere Aragonès es reuniran el 15 de juliol a Madrid

  • El ministre de Presidència, Félix Bolaños, acorda amb la consellera Laura Vilagrà que la reunió se celebri a la Moncloa
  • Laura Vilagrà referma l'aposat pel diàleg amb "un acord marc que estableix les garanties per reforçar el procés de negociació"

Per
Govern i Moncloa pacten com reprendre la negociació

El ministre de Presidència, Félix Bolaños, i la consellera de Presidència de la Generalitat, Laura Vilagrà, fan un pas més en la normalització de relacions entre totes dues administracions. La trobada entre presidents, reclamada per Pere Aragonès després de l'esclat de l'escàndol de l'espionatge amb Pegasos, finalment es produirà el proper 15 de juliol a la Moncloa, a Madrid. Així ho han acordat a Vilagrà i Bolaños a la reunió que han mantingut aquest divendres al matí al Palau de la Generalitat.

La reunió, d'aproximadament hora i mitja, era la tercera que mantenien, des que va esclatar el cas Pegasus i ha servit d’avantsala per intentar posar fi a unes relacions congelades des d’abril passat. El mateix ministre de Presidència ha celebrat l'acord assolit amb la Generalitat per reprendre "el camí del diàleg, dels acords i de treballar conjuntament" i ha aclarit que la propera taula de diàleg estarà integrada només per membres dels dos governs "com és lògic".

Acabar amb la judicialització del conflicte

Fa tot just dues setmanes, a Madrid, tots dos es van comprometre al fet que se celebrés una reunió entre tots dos presidents abans de les vacances d'estiu, i a acordar una metodologia per a reprendre la taula de diàleg paralitzada des de principis d’any. Precisament, la consellera de Presidència, Laura Vilagrà, ha assegurat que el document acordat estableix "les garanties per reforçar el procés de negociació".

Així, segons Vilagrà, el document defensà que s'ha d'acabar la judicialització del conflicte i aposta per la via política per resoldre el conflicte "de forma democràtica". Adverteix que aquest juliol serà molt important i, si "les coses van bé", hi ha el compromís de reunir dues vegades la taula de diàleg abans no acabi l'any.

Nou marc de negociació

La consellera de Presidència, Laura Vilagrà, havia advertit aquest dijous al Parlament precisament que la reunió de divendres entre Aragonès i Sánchez de la setmana vinent no suposa encara normalitzar les relacions, sinó un pas reprendre el camí del diàleg. Així, des del govern català volen establir un acord marc que garanteixi una negociació "d'igual a igual, i això implica posar fi a la repressió i els seus efectes, i per fer marxa enrere en determinats marcs normatius i pràctiques que l'Estat ha emparat fins ara", ha afegit.

Mesures com modificar els delictes de sedició i rebel·lió, deixar sense efecte procediments d'extradicions dels líders a l'estranger o retirar processos judicials contra càrrecs. Insisteixen que les relacions no es donen per normalitzades i traslladen la responsabilitat al govern espanyol.