El Taxi reclama responsabilitats després de les revelacions de l'Ubergate
- Els taxistes es manifestaran dijous contra l'Autoritat Catalana de la Competència per afavorir les pràctiques de la plataforma de VTC
- El sindicat reclama la dimissió de la presidenta de la CNMC per la seva vinculació amb Uber
Pocs dies després que Uber anunciés el seu retorn a Barcelona com a servei VTC amb una flota d’uns 200 cotxes, una investigació periodística internacional ha revelat com l'empresa de mobilitat va exercir pressions contra diversos governs europeus, entre ells el de Catalunya i Espanya, per afavorir la seva implantació. Les revelacions han tornat a posar al sector del Taxi a Barcelona en peu de guerra, una vegada aparcades les mobilitzacions després que el Govern donés el vistiplau a la nova regulació del servei de vehicles amb conductor.
Élite Taxi carrega contra la CNMC i l'Autoritat de la Competència
El portaveu d'Élite Taxi, Tito Álvarez, no descarta querellar-se contra l'empresa i ha reclamat la dimissió de la presidenta de la Comisió Nacional dels Mercats i la Competència (CNMC), Cani Fernández, per la seva vinculació amb la plataforma. Mentrestant, el sindicat prepara noves mobilitzacions, la primera dijous, després de reunir-se amb l'Autoritat Catalana de la Competència, que consideren el braç executor d'Uber, i a qui exigeixen la retirada de l'expedient sancionador que els ha obert.
Álvarez ha recordat que Fernández era l'advocada d'Uber i que "als papers apareix que la CNMC era el màxim aliat de la plataforma". "Aquesta senyora ha de deixar el càrrec immediatament", ha sentenciat. Alhora el portaveu del sindicat dels taxistes ha insistit que el que "més ràbia" els fa és que l'ACCOO tingui obert un expedient sancionador contra ells i pregunta en què quedarà després de saber-se que era precisament "Uber la que presumptament provocava els aldarulls".
Uber buscava forçar canvis legislatius
Les informacions, filtrades a mitjans com The Guardian, apunten que l'estratègia de la companyia també va passar per aprofitar les protestes del sector del taxi, en especial a Barcelona l'any 2014, per presentar-se com a víctimes de violència dels taxistes i guanyar-se l'opinió pública. L'objectiu era forçar canvis legislatius que avalessin la seva arribada al nostre país. Segons aquestes filtracions, directius d'UBER haurien dit textualment que "seria potent tenir fotos d'actes violents de les protestes de Barcelona".
La documentació també constataria que membres de la companyia haurien intentat reunir-se, sense èxit, amb el llavors president Artur Mas. Davant aquestes informacions, anomenades ja com a Ubergate, Elite Taxi ha reunit d'urgència la Junta directiva aquest dilluns per preparar una “gran mobilització” de cara a dijous davant de la seu de l'Autoritat Catalana de la Competència. Àlvarez també ha avançat que l'associació estudiarà la possibilitat d'emprendre accions legals i ha celebrat que el Govern es mostrés ferm davant l'empresa, segons els documents als quals ha tingut accés el sindicat, com a part personada en l'Operació Volhov.