Enlaces accesibilidad
9,7% a Catalunya

La inflació marca nous rècords

Per
El juny es converteix en el més car de la història

La inflació continua sense donar treva. Des de l’esclat de la guerra a Ucraïna, els preus no paren d’enfilar-se. De poc han servit les mesures que s’han anat adoptant des del govern espanyol com les bonificacions als carburants, el topall del gas o la rebaixa de l’IVA de l’electricitat. Una vegada més, els combustibles, els aliments i els preus dels hotels han estat els que han fet que els preus s’hagin disparat fins als nivells més alts en dècades.

A Catalunya, l’IPC de juny es va quedar a les portes del 10%, concretament en el 9,7% a Catalunya, després d’escalar un punt i mig respecte al mes de maig. Ja estem en el nivell més alt des que l'Institut Nacional d'Estadística va començar a publicar les dades, l’any 2002. Malgrat tot, es queda per sota de la barrera psicològica dels dos dígits que sí que s’ha assolit al conjunt de l’Estat, on la mitjana se situa en el 10,2%, el punt més alt des de 1985.

El transport es dispara un 19%

Els preus que més van pujar al juny respecte a un any enrere van ser els de Transport (19,3%) i Habitatge (17,8%), seguits pels d'Aliments i begudes no alcohòliques (11%), i Hotels, cafès i restaurants (6,8%), Parament (6,3%), Vestit i calçat (4,9%) i Begudes alcohòliques i tabac (3,7%).

En menor mesura també es van encarir els preus d'Oci i cultura (3,2%), altres (3,2%), Ensenyament (1,6%) i Medicina (1,6%), mentre que els preus de Comunicacions van ser els únics que van baixar (-0,3%).

Pel que fa estrictament al comportament del mes de juny, la pujada més gran va ser en els preus del Transport, amb un augment del 15,5%, molt per sobre de qualsevol altre increment, ja que, en segon lloc, se situa la pujada dels preus d'aliments i begudes no alcohòliques (7,6%), seguit pel dels hotels, cafès i restaurants (5,6%).

A àmbits com el dels restaurants pateixen una doble pressió. D'una banda, se'ls han encarit els productes amb els quals treballen i tot i que han hagut d'apujar preus, es veuen limitats a l'hora de traslladar tota la pressió als seus clients. Molts, ens asseguren, ja han començat a reduir la despesa i a mirar-se dues vegades els extres durant els àpats.

Augment de la recaptació de l'Estat

Enmig d'aquest context de preus disparats, els sindicats insisteixen a indexar salaris i inflació per evitar que la reducció del consum comporti una recessió, segons Ricard Bellera, de CCOO. Una recepta que la patronal rebutja de ple, però que no es podrà evitar segons l'economista Modest Guinjoan.

Els preus segueixen la seva escalada sense final | Climent Sabater

D'altra banda, l'alta inflació també beneficia l'Estat, segons l'economista Albert Carreras, ja que ha recaptat un 25% més d'impostos en el que portem d'any. Aquest increment és el que li permet, segons els economistes catalans, aprovar noves mesures de despesa social com les anunciades pel president del Govern espanyol.

Els aliments i les begudes no alcohòliques es van encarir prop d'un 11% al juny

Els aliments i les begudes no alcohòliques es van encarir prop d'un 11% al juny

Per províncies i en dades interanuals, l'IPC de juny va augmentar en totes, amb un 13,1% a Lleida, un 11,5% a Tarragona, un 9,7% a Barcelona i un 8,9% a Girona. Per la seva banda, la inflació subjacent, la que exclou energia i aliments, bat un nou rècord i se situa en el 5 i mig per cent, la més alta des de 1993.