Enlaces accesibilidad
Trobada de presidents

Aragonès supedita la taula de diàleg als resultats de la reunió amb Sánchez

  • El president de la Generalitat demana “mesures concretes que reverteixin la repressió” per la reunió de la Moncloa
  • Sánchez utilitza el debat de política general per pressionar Junts
  • JxCat rebutja tornar a asseure’s fins que no hi hagi “un procés de negociació real”

Per
Aragonès demana "mesures concretes" per la reunió de divendres

El debat de política general celebrat al Congrés ha servit d'avantsala a l'esperada trobada de presidents d'aquest divendres a la Moncloa. El govern català reconeix que s'hi assisteix amb unes "expectatives baixes" i, de fet, deixa clar que no espera que permeti concretar la data de la taula de diàleg prevista per abans que acabi aquest mes de juliol.

De la seva banda, Pedro Sánchez ha donat un perfil baix a la qüestió catalana en aquest debat a la Cambra Baixa. Tampoc Aragonès apuja el to, sembla que disposat a escolar les propostes de la Moncloa, però reitera que li plantejarà l'amnistia i l'autodeterminació, com a pas previ per poder normalitzar les relacions.

Sánchez pressiona Junts

El president del Govern, Pedro Sánchez, ha demanat aquest dimecres a Junts que s'assegui a la taula de diàleg, encara sense data, durant la seva intervenció al debat de política general. La seva convocatòria dependrà, de fet, de la reunió que mantindrà amb Aragonès aquest mateix divendres a la Moncloa.

Sánchez demana a l'independentisme que abandoni les posicions de màxims. A Junts li reclama que “surti del congelador” i participin en la taula de diàleg entre governs, on de moment només hi és Esquerra. La portaveu de JxCat, Míriam Nogueras, rebutja tornar a asseure’s fins que no hi hagi un procés de negociació real.

Tot i l'estira-i-arronsa amb Junts, fonts de la Moncloa han valorat positivament que el cas "Pegasus" no s'hagi convertit en l'eix dels atacs independentistes, i de fet espera poder aprovar aquest dijous temes clau com la Llei de Memòria Democràtica, el decret anticrisi o la reforma de la Llei del CGPJ.

Aragonès vol resultats concrets divendres

Tampoc el president de la Generalitat, Pere Aragonès, no ha volgut entrar en la polèmica entre els seus socis i Pedro Sánchez. Espera que tothom se sumi aquest mecanisme, però de moment recorda que encara no ha estat convocada aquesta taula. La podrien pactar aquest divendres o no depenent dels “resultats concrets que reverteixin la repressió” que en surti de la mateixa.

"Més enllà de les bones paraules que potser sentirem, més enllà de compromisos genèrics, la importància són els passos concrets. Per tant, el resultat d'aquesta reunió i les que hagin de venir es mesuraran pels passos i els compromisos concrets", ha afirmat.