Sílvia Abril prepara els calamars farcits de xocolate típics del Maresme
- Sílvia Abril visita el Maresme per recuperar la recepta típica dels calamars farcits
- Aquesta recepta és comuna a la costa mediterrània, però el farcit varia segons la comarca
- Pots veure el programa sencer de 'La recepta perduda' a RTVE Play Catalunya
Els calamars farcits són molt populars a tota la costa mediterrània. Es poden farcir només amb les aletes i potes, però al nostre país, a diferència d'altres llocs, els farcim amb carn. També hi ha qui afegeix poma al farcit, sobretot a Tossa de Mar. Els calamars també es farceixen amb pernil i ous dur – com es fa al País Valencià-, amb panses i pinyons, com es fa a les Illes Balears i en altres cuines mediterrànies, també amb peix, marisc, bolets, tal com veiem en receptes antigues. Avui els farem com els fa el Martí Abril de Sant Pol de Mar, farcits de productes del mar.
Calamars farcits
Ingredients per 4 persones | Preparació |
---|---|
|
|
La història de la recepta
És una recepta molt habitual del Maresme, especialment d'Arenys, on el calamar és molt abundant. Aquesta recepta era més comuna a les cases que a bord. La versió més senzilla i de diari era farcir el calamar amb carn picada i ceba, i els dies festius o més especials, es feia farcit amb gamba i les potes del mateix calamar. En aquestes ocasions s'utilitzava el calamar de potera, una tècnica de pesca artesanal que proporcionava un calamar de molta qualitat i que no es trencava durant la pesca.
S'hi posava rom perquè molts pescadors s'havien anat a buscar la vida a Cuba i havien tornat carregats de rom.
L'ingredient secret: la xocolata
En el passat era costum d'associar la xocolata als plats salats, de carn i de peix, tal com passa, curiosament, a la cuina catalana tant en plats de mar com de muntanya, de pesca i caça o d'hort i de bosc. Alguns exemples els trobem al civet de senglar de la cuina ripollesa, on s'empra xocolata a la pedra. El conill a l'empordanesa, amb una salsa quasi negra per l'ús de la xocolata. La pols de xocolata barrejada amb la picada d'alls, ametlles i julivert que cobreix les salsitxes amb gambes típiques del Gironès i en la picada que acompanya als calamars farcits.