Enlaces accesibilidad
Risc d'incendi extrem

Restriccions "severes" davant l'onada de calor extrema

  • Puja a nivell màxim el perill d'incendi en 275 municipis de 20 comarques
  • Es tanquen els accessos a nou massissos i parcs naturals
  • Es restringeixen les activitats dels casals, colònies i estades esportives a les zones de risc

Per
Restriccions "severes" davant l'onada de calor extrema

Situació extrema a Catalunya. L'onada de calor es preveu llarga i el departament d'Interior de la Generalitat de Catalunya ja ha establert dures restriccions per intentar apaivagar la situació aquests dies de situació amb temperatures extremes. El conseller d'Interior, Joan Ignasi Elena, ha confirmat que prorrogaran uns dies més les restriccions per l'alt risc d'incendi davant l'onada de calor, que van entrar en vigor divendres passat.

Des d'aquest divendres i fins al dimarts vinent, l'accés a nou massissos i parcs naturals estarà tancat per l'alt risc d'incendi. La mesura s'ha adoptat després que la Direcció General d'Agents Rurals hagi elevat, en 275 municipis de 20 comarques el Pla Alfa a nivell 3, que és el màxim nivell d'alerta que es pot determinar en la vigilància i prevenció d'incendis.

D'aquesta manera, es restringeix l'accés a nou massissos: Montgrí, cap de Creus, l'Albera, les Gavarres, Montsec d'Ares, Montsec de Rúbies, Baronia de Rialp, Montserrat i Sant Llorenç del Munt i l'Obac.

El tinent d'alcalde de Seguretat i Prevenció de l'Ajuntament de Barcelona, Albert Batlle, ha demanat sentit comú encara que Collserola no sigui un dels parcs tancats pel risc d'incendi. Ha valorat que la situació és "extremadament crítica" i per això ha fet una crida a la prudència. "No crec que sigui el millor moment per anar a fer una passejada", ha afirmat.

Als municipis que es troben en aquest nivell màxim de perill d'incendi queden suspeses les activitats d'educació en el lleure de tipus acampada, ruta i les activitats esportives que es desenvolupin en el medi natural, si no es poden traslladar a algun nucli.

Segons Interior, es farà seguiment de la situació durant tot el cap de setmana i dilluns es valorarà si és necessari prorrogar les mesures a partir de llavors o adoptar-ne d'altres.

Restricció d'activitats de lleure

A més de la restricció d'accessos a zones naturals i la suspensió d'activitats de lleure, també es restringeixen les activitats dels casals, colònies i estades esportives a l'entorn immediat de les edificacions on es dormi.

Aquestes mesures afecten un total de 154 activitats i 3.807 assistents, entre participants i monitors. Del total d’activitats afectades hi ha 21 acampades amb 736 assistents i 133 rutes suspeses amb 3.071 assistents, que s’hauran de desplaçar a algun nucli habitat o tornar al lloc d’origen.

Així com 110 colònies i 2.026 casals d’estiu i casals esportius obligats a dur a terme les activitats dins de l’entorn immediat de les edificacions on es desenvolupa l’activitat, aquestes afecten un total de 161.324 assistents.

Les restriccions prohibeixen activitats de lleure a la muntanya i l'activitat agrícola | Gemma Esteba i Pepa Sangenís

Suspesa l'activitat agrícola

D'altra banda, se suspèn l'activitat agrícola amb ús de maquinària entre les 12 i les 18 hores, exceptuant la recollida de fruita i productes hortícoles, la sega de l'alfals, llaurar els camps de rostolls i el conreu d'arròs.

Suspensió de les obres i restricció d'eines

Alhora, se suspenen les obres, no autoritzades expressament pel Servei Català de Trànsit, a la xarxa interurbana inclosa la sega de cunetes, i es restringeix l'ús d'eines com radials a menys de 500 metres de la zona forestal i a menys de 50 de terrenys agrícoles. Si s'han d'utilitzar per motius de força major s'ha de comunicar a agents rurals.

Limitada la circulació motoritzada

També es limita la circulació motoritzada en el medi natural. A excepció dels residents de la zona i d'activitats que per la seva naturalesa siguin inajornables.

Totes les mesures seran vigents des de les 00.00 hores de demà divendres dia 15 de juliol fins a les 00.00 hores de dimarts dia 19, excepte les dues relatives a activitats de lleure i esportives que seran vigents a partir de les 12 hores de divendres amb la mateixa finalització.