Enlaces accesibilidad
Normalització de relacions

Sánchez i Aragonès acorden convocar la taula de diàleg a finals de mes

  • La taula de diàleg se celebrarà la darrera setmana de juliol a Madrid sense la presència dels presidents
  • Aragonès evita parlar de normalització de les relacions entre tots dos Governs i insta a Junts a sumar-se al diàleg

Per
Aragonès i Sánchez acorden reprendre el diàleg

Amb una breu encaixada de mans a les portes de la Moncloa. Així ha començat l’esperada trobada entre el cap del Govern espanyol, Pedro Sánchez i el president de la Generalitat, Pere Aragonès, amb l’objectiu de poder normalitzar la relació enrarida pel cas Pegasus. La reunió ha durat poc menys de dues hores i ha servit finalment, per acordar convocar la taula de diàleg durant la darrera setmana de juliol a Madrid, però sense la presència de tots dos presidents.

Aragonès espera concretar els acords amb fets

Durant la seva intervenció davant els mitjans de comunicació, Aragonès ha evitat parlar de "normalització" de les relacions com sí ha fet la portaveu del govern espanyol, Isabel Rodríguez. El president català s'ha limitat a dir que ha estat una trobada correcta, important i respectuosa, però que "més important que les paraules són els fets i aquestes concrecions es començaran a produir a partir de la reunió de la propera mesa".

Tots dos coincideixen, això sí, en les dificultats i que la via del diàleg és el camí per resoldre-les. Les ferides de Pegasus no semblen tancades, però el president català destaca la voluntat de la Moncloa d'arribar fins al final. Tots dos executius han parlat d'economia i Fons Europeu i la necessitat de desjudicialitzar el conflicte. El resultat dels acords, doncs, es veuran a la reunió de la taula de diàleg a la que Aragonès ha animat a participar també els consellers de Junts, com també ha fet Rodríguez.

De moment, la possibilitat que el Govern es presenti unit a Madrid d'aquí a dues setmanes a Madrid, sembla difícil. L'expresident Carles Puigdemont ha titlat de "solucions felices" la convocatòria i ha desautoritzat el camí del diàleg.

L'inici del desgel

Aquesta és la primera reunió institucional entre Sánchez i Aragonès en deu mesos. La darrera va ser el 15 de setembre de 2021 a Barcelona de manera prèvia a l'última reunió de la taula de diàleg. En mig hi ha hagut, però, la crisi provocada per les escoltes a dirigents independentistes mitjançant el sistema Pegasus.

La trobada d’aquest divendres es pot considerar com un pas més cap al desgel. El primer acostament el van protagonitzar en dues reunions a Madrid i Barcelona el ministre de la Presidència, Félix Bolaños, i la consellera de Presidència de la Generalitat, Laura Vilagrà.

Les reunions que van servir a més per a tancar un "acord marc per al diàleg i la negociació" en el qual tots dos executius estableixen les bases metodològiques d'aquest procés, es comprometen a posar fi a la "judicialització" del conflicte i aposten per la via del diàleg.

Els temes pendents

Tant l'equip de Sánchez com el d’Aragonès creuen que s'ha de treballar sense urgència per a avançar en continguts que puguin donar fruits a mitjà termini. En aquest sentit havien advertit que fins que no hi hagi acords tangibles i de suficient pes, no es convocaria la taula per a ratificar-los i fer-los públics, cosa que es produirà la darrera setmana de juliol.

Un dels temes que hauria centrat la reunió és precisament la situació de l'expresident de la Generalitat, Carles Puigdemont, després que aquest dijous l'Advocat General de la UE obris la porta a la seva extradició des de Bèlgica.