Enlaces accesibilidad
Foc al Bages

Crema sense control l'incendi al Pont de Vilomara

  • El foc crema 1.200 hectàrees, obliga a desallotjar 200 persones i a confinar 4 municipis per precaució
  • Els bombers treballaran tota la nit per evitar frenar les flames amb un potencial de 6.000 hectàrees
  • El conseller d'Interior, Joan Ignasi Elena, reconeix que aquest dilluns no es poden permetre un segon incendi

Per
Incendi al Bages
Incendi al Bages

Després de cinc dies d'intensa calor, finalment s'han complert els pitjors pronòstics. Un gran incendi s'ha declarat aquest diumenge al Pont de Vilomara, al Bages, amb un potencial màxim de 6.000 hectàrees, segons els Bombers de la Generalitat. El que cap a les 13.04 hores només eren unes poques hectàrees cremades s'ha estès amb una forta virulència ràpidament fins a les més de 1.200 de darrera hora del vespre.

Durant la darrera compareixença d'aquest diumenge, el conseller d'Interior, Joan Ignasi Elena, ha explicat que almenys uns 350 agents dels bombers segueixen treballant tota la nit. Una vegada perimetrat el flanc dret i la capçalera, la principal preocupació se centra a intentar aturar les flames de l'esquerra, el que amenaça la zona forestal del parc natural de Sant Llorenç del Munt i l'Obac.

200 evacuats i 17 habitatges afectats pel foc

La zona, molt afectada per la sequera, s'ha convertit en terreny propici per convertir-se en un dels incendis de l'estiu. Les flames han culminat primer la serra dels Herminanets i han seguit avançant ràpidament en sentit nord, empès pel vent, fins a amenaçar el parc natural, d'una banda, i tallar la C-16 de l'altra.

A conseqüència de la proximitat del fum s'ha recomanat primer el confinament de la urbanització River Park i del municipi del Pont de Vilomara, així com l'evacuació de la urbanització de Can Riera. Més tard, també s'han confinat Navarcles i Sant Fruitós del Bages, també de forma preventiva. En total, unes 200 persones han estat desallotjades i almenys 17 habitatges han quedat malmesos per les flames.

Elena ha advertit que aquest dilluns "serà molt dur" i ha reclamat prudència per evitar "un segon incendi que no ens podríem permetre". "Demà hem de tenir tots els efectius aquí", ha afegit.

Quatre ferits lleus donats d'alta

Hi ha hagut quatre ferits lleus per cops de calor i cremades, que ja han estat donats d'alta.

El municipi del Pont de Vilomara ha posat en marxa el seu pla d'emergències municipal i ha desallotjat la piscina perquè els bombers hi puguin agafar aigua. A més, s'ha habilitat la sala polivalent per si hi ha evacuacions i s'ha activat Creu Roja.

Protecció Civil ha activat també l'alerta del pla INFOCAT. El telèfon d'emergències 112 ha rebut més de 400 trucades alertant del foc.

La Creu Roja té preparats 100 llits per a les persones desallotjades que es van reunint a la sala polivalent del Pont de Vilomara, l’espai que s’ha habilitat per als veïns que han hagut d'evacuar les seves cases. La majoria han preferit, però, passar la nit a cases d'amics i familiars.

Carreteres tallades

A causa de l'incendi hi ha diverses carreteres tallades:

⚫ BV-1124 Rocafort-Pont de Vilomara

⚫ BV-1125 accés C-55-Pont de Vilomara

⚫ BV-1129 accés C-55-Sant Vicenç de Castellet

⚫ Tallada la carretera C-16 en els dos sentits des del quilòmetre 50 al 57