Enlaces accesibilidad
Pendent de declarar

Anna Gabriel es persona per sorpresa davant el Suprem

  • L’exdiputada de la CUP, processada per la seva implicació en la DUI, va marxar el 2018 a Suïssa
  • El jutge Pablo Llarena retira l’ordre de detenció i la deixa pendent de ser citada per declarar
  • El Govern celebra el pas de Gabriel per regularitzar la seva situació processal i tornar a Catalunya

Per
Anna Gabriel queda en llibertat després de posar-se a disposició del jutge

Anna Gabriel ha comparegut per sorpresa al Tribunal Suprem després de quatre anys i mig fugida a l’estranger, per regularitzar la seva situació processal. Gabriel va ser processada per la seva possible implicació en la DUI, l'any 2018, per un delicte de desobediència i va ser declarada en rebel·lia després de marxar a Suïssa.

Anna Garbriel regularitza la seva situació processal | Elena Garcia

Queda en llibertat pendent de ser citada a declarar

El jutge del Tribunal Suprem, Pablo Llarena, ha acordat deixar Gabriel en llibertat provisional. Ha retirat l'ordre de detenció i ha deixat sense efecte la declaració de la seva situació en rebel·lia, i la citarà a declarar el pròxim 14 de setembre en una nova resolució.

Diputada, recordem fins a la seva destitució el 28 d'octubre del 2017 en aplicació de l'article 155 de la Constitució Espanyola, ha acudit a l'alt tribunal acompanyada del seu nou advocat si bé ha refusat fer declaracions a la premsa. En un comunicat ha dit que és necessari per recuperar la llibertat de moviments i en el que detalla que ja ha tornat a Suïssa.

L'exdiputada de la CUP, Anna Gabriel, en una conferència a Suissa

L'exdiputada de la CUP, Anna Gabriel, en una conferència a Suissa

El Govern celebra el pas per "tornar a Catalunya"

Des del Govern, la portaveu Patrícia Plaja ha celebrat el pas donat per l'exdiputada de la CUP i ha reivindicat que Gabriel és "una víctima de la repressió". En aquest sentit, Plaja ha assegurat que "si decideix tornar a Catalunya se li donarà la benvinguda".

Per la seva banda, el diputat de la CUP, Xavier Pellicer, ha aclarit que si no havia tornat abans era pel temor que li atribuïssin nous delictes. Pellicer ha celebrat que "pugui tornar de l'exili" i recuperar la llibertat "que mai hauria d'haver perdut".

El precedent de Serret

Es dona la circumstància que Gabriel ha fet aquest pas amb el seu nou advocat, Iñigo Iruín Sanz, el mateix que va acompanyar el març de 2021 a l'exconsellera d'Agricultura, Ramaderia, Pesca i Alimentació Meritxell *Serret perquè es lliurés també al TS procedent de Brussel·les, on estava des d'octubre de 2017.

En el seu cas, estava processada igualment per la *DUI però per presumptes delictes de malversació de cabals públics i desobediència, i pesava contra ella una ordre de detenció nacional per a prendre-li declaració.