Torna la calor extrema
- Els termòmetres tornen a pujar en general, però més acusadament a l'extrem nord-est, Catalunya Central, Conca de Tremp i a Ponent
- L'aigua del mar registra entre 3 i 5 graus per sobre de la mitjana
- Les restriccions antiincendis es prorroguen fins dilluns en 357 municipis
Torna la calor extrema a Catalunya. Els termòmetres tornen a pujar en general, però més acusadament a l'extrem nord-est, Catalunya Central, Conca de Tremp i a Ponent. A l'Empordà, es podran sopar les màximes que poden arribar a sobrepassar aquest divendres els 40 graus. Preocupa l'entrada del vent de garbí, que és càlid, en un entorn molt sec.
Hi ha avisos activats a tot el territori pel risc extrem d'incendi. La jornada d'aquest divendres és especialment complicada a l'Empordà, on es registraran les temperatures més altes.
Hi ha restriccions activades a una trentena de comarques davant l'altíssim risc d'incendi arreu i que s'allargaran fins al pròxim dilluns. El departament d'Interior de la Generalitat de Catalunya prorrogava aquest dijous i fins dilluns que ve a la nit les restriccions d'accés i d'activitats lúdiques i agrícoles pel risc d'incendi per l'onada de calor. A més, les mesures s'amplien ara a 357 els municipis que es troben en el nivell màxim de risc i el tancament afecta 11 massissos i espais naturals (dos més que fa una setmana).
La temperatura del mar, per sobre de la mitjana
A la costa també pateixen una fortíssima xafogor. No només la temperatura ambiental s'ha incrementat, la temperatura de l'aigua del mar té una tendència a l'alça. Com s'observa al gràfic, l'evolució de les temperatures mitjanes anuals és anar en augment. De fet, des del 2015 aquesta temperatura no baixa de 17,5 graus.
A falta de registres oficials dels últims dos anys, el 2014 i el 2020 es van enregistrar les temperatures mitjanes anuals més altes en superfície (0 metres) amb 17,9 graus.
Segons les dades de la temperatura que recull del Servei Meteorològic de Catalunya a l'Estartit, la temperatura de superfície està per sobre dels nivells predictius. D'aquesta manera, la temperatura a 0,5 metres està a 25,4 graus i mentre que la mitjana (1973 i 2017) va ser de 22,2. Per tant, l'aigua està 3,2 graus més calenta del que hauria de ser. A la costa Barcelonina, segons l'AEMET, podria arribar als 27 graus, dissabte.