Enlaces accesibilidad
Pla Alfa 3

Malestar entre els pagesos per les restriccions pels incendis

  • Pagesos i ramaders es veuen obligats a alterar les seves rutines per les restriccions imposades per l'elevat risc d'incendi
  • Lamenten que l'administració no compti amb ells per a decidir les mesures de prevenció
  • L'alt risc d'incendis també obliga a modificar les activitats de lleure a l'entorn natural

Per
El risc d'incendis obliga a alterar les rutines dels pagesos i els esplais

Pagesos i ramaders aixequen la veu per les restriccions imposades davant l’elevat risc d’incendi que els fa molt difícil poder treballar. Hi ha 357 municipis amb el nivell 3 del pla Alfa, el màxim i 11 massissos amb accés restringit. Entre les mesures que han de respectar hi ha la prohibició de segar a les hores centrals del dia, quan va millor per la collita. Es veuen obligats a fer-ho a primera hora del matí i a partir de les sis de la tarda, quan bufa la marinada.

Decisions des d’un despatx

L’Antoni Borràs assegura que “el cereal necessita estar sec i la marinada no ens deixa treballar”. “Això només ho pot pensar algú des d’un despatx que no sap el que vol dir” afegeix. Els agricultors lamenten que l’administració no compti amb ells per decidir les restriccions. Recorden, en canvi, que són els primers a ajudar quan hi ha flames.

Vicenç Pasqual, responsable de la sectorial de cereals de la JARC, es queixa que “cada vegada ens estem trobant amb més limitacions. Sí talles la branca d’un arbre, pràcticament ets un criminal”. En canvi, reivindiquen que a l’incendi d’Artesa de Segre la feina dels veïns llaurant el camp per fer tallafocs va ser molt important.

Compensacions per fer els tallafocs

El coordinador d’Unió de Pagesos a la plana de Lleida, Josep Sellart, assegura que "seria oportú d'alguna manera ajudar a pagar les despeses a tota aquesta pagesia que va anar a llaurar voluntàriament, va ficar maquinària de la seva butxaca i va pagar el gasoil" "Se'ls hauria de compensar d'alguna manera", assegura.

A reduir el risc d'incendi tampoc ajuda l'abandonament de l'explotació forestal i de la ramaderia. Els propietaris de boscos topen amb molts entrebancs i no els surt a compte aprofitar la fusta i cada cop queden menys ramats que conserven camins i desbrossen el sotabosc.

Acampades i rutes a la natura alterades

L'alt risc d'incendis també ha fet modificar les activitats de lleure a l'entorn natural. L’Aina Fernández, monitora espai Druïda Barcelona, assegura que “hem hagut de canviar de plans”. Han viscut les restriccions a Àger: “Al principi no ens ho creiem, després una mica més. Vam estar tres dies confinats”. I és que Àger, a la Noguera, es troba en nivell 3 del Pla Alfa, i hi està prohibit fer activitats d'acampada i les rutes a la natura.

A Ogassa, al Ripollès, en nivell 2, té menys restriccions. Tot i això, els grups han hagut d'adaptar les activitats. Asun Gil, responsable de la campanya estiu de Fundesplai, ens explica: "Tot i que el nivell 2 no estaven restringides les excursions ni bivacs, sí que està recomanat i per responsabilitat civil, el que hem fet és dir a tots grups que anul·lessin els bivacs".

L’Anna Bazoco, responsable de Casa Cabàlies de Fundesplai diu que prefereixen “guardar-se en salut, quedar-nos per la zona i improvisar activitats”. En concret, l'esplai ha optat per altres activitats com la nit d’estels o el tir amb arc.