El TSJC decreta l'obertura del judici oral de Laura Borràs
- Se la investiga pel presumpte fraccionament de contractes per a afavorir a un amic quan dirigia la Institució de les Lletres Catalanes
- La Mesa deixarà caure la presidenta del Parlament aquest dijous
- La direcció de Junts tanca files en defensa de Borràs i demana a la resta de forces que no caiguin en el parany
La presidenta del Parlament, Laura Borràs, podria tenir les hores comptades al capdavant de la Cambra Catalana. Finalment anirà a judici per presumptament fraccionar contractes per a afavorir a un amic quan dirigia la Institució de les Lletres Catalanes. El Tribunal Superior de Justícia de Catalunya ha comunicat aquest dimarts l'obertura del judici oral pels presumptes delictes de prevaricació i falsedat documental.
La Mesa la deixarà caure dijous
Aquesta decisió precipita el debat sobre la seva suspensió com a presidenta del Parlament, que tot apunta que es quedarà sense suports. La portaveu de la CUP, Laia Estrada, ha estat la primera a confirmar que demanaran la seva suspensió immediata dijous al matí a la reunió extraordinària de la Mesa per dirimir el seu cas. El PSC i ERC també han assegurat que votaran a favor de deixar-la fora. Tot i això, la mateixa Laura Borràs ha deixat clar que no dimitirà.
En les seves rodes de premsa ofertes aquest dimarts, tant ERC i la CUP com el PSC han explicat que reclamaran la suspensió si no hi ha una renúncia a les atribucions voluntària per part de Borràs. Els republicans s'han mostrat disposats que sigui substituïda per un membre de Junts mentre no hi hagi sentència.
Junts tanca files en defensa de la seva líder
L'executiva de Junts s'ha reunit de forma extraordinària durant tres hores aquest mateix dimarts a la tarda. La direcció de la formació dona suport "sense fissures" a la seva líder.
En un comunicat Junts ha emplaçat "a la resta de forces independentistes a no caure en el parany de l'estat espanyol". "Ens vol dividits i enfrontats", diu la formació presidida per Borràs, que veu el cas com una "persecució política” a l'independentisme.
Fraccionament i adjudicació a dit dels contractes
En aquesta causa, la Fiscalia reclama per a Borràs una pena de sis anys de presó i 21 d'inhabilitació pels presumptes delictes continuats de prevaricació i falsedat documental.
A més de les peticions de penes de presó i inhabilitació, la Fiscalia planteja imposar-li una multa de 144.000 euros. Borràs va dirigir la Institució de les Lletres Catalanes entre 2013 i 2017. Segons els investigadors, va abusar del càrrec per adjudicar 18 contractes menors a un amic, Isaias Herrero, per més de 300.000 euros. Fraccionant-los per no superar els 18.000.
La causa es va obrir a Barcelona, el 2018, quan Borràs era consellera de cultura. Després va passar al Tribunal Suprem quan va anar al Congrés. Ara, en ser aforada al Parlament, la jutjarà el Tribunal Superior de Justícia de Catalunya.
Borràs es resisteix a dimitir
La presidenta del Parlament, Laura Borràs, assegurava fa uns dies que si la Mesa de la Cambra acaba decidint que l'ha de "suspendre de drets i deures, no vol dir haver de deixar el càrrec". En una entrevista al darrer programa de la temporada d'Aquí Parlem amb Lluís Falgàs, Borràs ha defensat la seva innocència sobre el cas de l'adjudicació dels contractes quan dirigia la Institució de les Lletres Catalanes i insisteix que no té cap intenció de dimitir.
La presidenta del Parlament ha advertit que serà la primera que comunicarà a la Mesa la notificació de l'obertura de judici oral. Ara bé, manté que l'article 25.4 del Reglament no estipula que "hagi d'abandonar el càrrec" sinó que "algú la substituirà mentre duri la suspensió". Borràs s'ha referit així a la seva situació després que la Fiscalia hagi demanat sis anys de presó i 21 d'inhabilitació, advertint que "els delictes vinculats amb la corrupció han caigut i ara només parlem d'irregularitats administratives". "No he comès cap delicte. No tenim cas, el cas és buscat", ha insistit.